Houby pro zdraví. Vypěstujte si je sami, nebo zamiřte do lesa

                   

Česko je rájem houbařů. Nikde jinde není tolik nadšenců, kteří každoročně s košíky vyrážejí do lesa a hledají pořádný úlovek. A i když to mnoho lidí velmi baví, jen málokdo z nich ví, že houby jsou skutečně zdravé a pro dospělé lidi mohou být bohatým zdrojem živin. Na světě je asi 250 tisíc druhů hub, z nichž bylo určeno zatím jen 16 tisíc druhů. Dva tisíce druhů je bezpečně jedlých a 700 má významné farmakologické vlastnosti.

Hub se není třeba bát, pomohou vám ke zdraví

O významu jedlých hub v naší stravě se stále vede mnoho diskusí. Jedni je zatracují, jiní na ně nedají dopustit. Plodnice obsahují sice 86–94 % vody, ale zbytek tvoří vláknina, polysacharidy, a to zejména glukany a glykoproteiny, kvalitní bílkoviny, minerály, vitaminy a nenasycené mastné kyseliny. Nejpřirozeněji můžeme léčivé účinky hub přijímat tak, že houby prostě konzumujeme, ale v lékárnách nebo specializovaných obchodech se dají koupit i houby v prášku, ve formě kapslí či tablet.

Sbírejte nebo pěstujte na zahrádce

Pokud jste i vy nadšeným houbařem, je dobré vědět, co v lese posbírat, nebo co si vypěstovat na zahrádce. Mezi vůbec nejléčivější houby paří bezpochyby hlíva. Jejich hlavními účinnými látkami jsou glukany zvyšující imunitu a lovostatin snižující hladinu cholesterolu. Kromě toho konzumace hlívy potlačuje vývoj některých typů bradavic. Zahrádkáři znají i další léčivou houbu – šiitake neboli houževnatce jedlého, kterou si lze vypěstovat na klátech dřeva. Tato houba vás může spolehlivě ochránit proti virovým chorobám, snižuje cholesterol a reguluje krevní tlak. Na uschlých větvích bezu černého lze po dešti nalézt plodnice Jidášova ucha. Tato houba je typická především pro asijskou kuchyni, do českých jídle si zatím hledá cestu. Podporuje imunitu, užívá se při křečích a pomáhá s trávením. Pozor dejte jen u dětí – pro ně nejsou houby příliš vhodné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články