V době, kdy je půda a mnoho potravin ošetřených chemickými látkami, byste se obzvláště měli starat o své zdraví, které patří mezi nejcennější věci ve vašem životě. To stejné platí i u zdraví vašich milovaných. Nejlepší bude, když si vypěstujete svou zeleninu a ovoce, ze kterého bude vaše zdraví profitovat.
Takovou zeleninu je ale potřeba hnojit, aby řádně rostla. Bohužel většina hnojiv je chemického původu a bude tedy lepší se poohlédnout po něčem více přírodním. Je možné použít jako hnojivo výluh z kopřivy. Možná jste již o tomto způsobu hnojení slyšeli, možná také ne. Kopřiva je léčivý plevel, který najdete na různých místech, možná i na vaší zahradě. Je ale potřeba výluh z kopřivy používat správným způsobem.
Jak připravit kopřivové hnojivo
Budete potřebovat 50 litrovou nádobu, do které nalijete dva kýble vody a naplníte ji kopřivami. Dále přidáte 250 gramů cukru – cukr je dokonalý pro růst bakterií, díky kterému budou kopřivy kvasit, což je správně. Jistě každý z nás ví, že hlavním přírodním hnojivem je dusík, který zelenina potřebuje. Například taková mrkev či hrášek. A právě kopřiva je na dusík velmi bohatá. Kopřiva v sobě ukrývá jak fosfor, draslík, tak i dusík, a proto je kopřiva tak účinným hnojivem.
Dolijte nádobu vodou a nechte i malý prostor pro vzduch, aby během fermentování nedošlo k vymrštění víka. Budete muset každý den k nádobě přijít a vypustit z ní plyn. Nejdříve bude víčko pevně uzavřené a po dvou dnech jednou denně víčko odšroubujte, kopřivy s vodou promíchejte a znovu uzavřete. Bakterie budou urychlovat proces fermentace a nálev bude účinnější. Také byste měli nádobu s kopřivami umístit do tepla, aby se celý proces urychlil.
Jakmile otevřete víko a ucítíte zápach hnoje, budou voda z kopřiv připravena na vylití do záhonu. Použijte 0,2 až 0,5 vody z kopřiv a zřeďte ji v kbelíku s vodou a zalijte s ní rostliny, ale i zeleninu a ovoce.