5 nejčastějších chyby při stříhání živého plotu a jak se jim vyhnout

Zdobí vaši zahradu živý plot a nevíte si rady s jeho údržbou? V našem článku se dozvíte o 5 nejčastějších chybách, které majitelé živých plotů dělají při jejich stříhání. Patříte mezi ně?
i Zdroj fotografie: Shutterstock
                   

Pokud chcete, aby se živý plot stal ozdobou vaší zahrady a ne neudržovanou džunglí, je potřeba se o něj pravidelně a správnými nástroji starat. Avšak správná údržba živého plotu nemá vliv jen na jeho vzhled, ale také na zdraví a růst keřů a stromků.

Pokud nejste ostřílený zahradník, můžete udělat pár začátečnických chyb.

Pracujete s nesprávnými nástroji

Kvalitní střih živého plotu vyžaduje také kvalitní nástroje. Jelikož je živý plot často několikametrová záležitost, zvolte dostatečně dlouhé nůžky. Jestliže pracujete s malými ručními nůžkami, u delšího plotu se zbytečně nadřete a střih může být nepřesný. Menší ruční nůžky vybírejte pouze v případě menších ploch. Použít je můžete také na finální úpravy, aby z plotu nečouhal ani lísteček.

Jak vybrat vhodný nástroj?

Kromě zmíněných ručních nůžek můžete k usnadnění práce použít i elektrické plotostřihy nebo benzínové a akumulátorové nůžky.

Mezi přednosti elektrických strojů patří tišší provoz a nízká váha. Na druhou stranu je nutné počítat s nižším výkonem a pro někoho může být limitující i přítomnost kabelu, bez kterého se neobejdete. Benzínové nůžky se mohou pochlubit vyšším výkonem než elektrické modely, hodí se tak pro střih a úpravy větších živých plotů.

Vybrat si ale můžete i z akumulátorových plotostřihů, které kombinují výhody elektrických a benzínový nůžek. Jsou lehké, tiché a poměrně výkonné. Jsou oblíbené nejen kvůli absenci přívodného kabelu, který se může při práci plést, ale také proto, že v rámci programu lze použít jednu baterii (akumulátor) na další zahraní techniku.

i

Špatně nabroušené nůžky

Nezapomínejte na to, že nůžky na živý plot by měly být vždy perfektně ostré. V opačném případě docílíte akorát třepení větví. Takové větve jsou následně křehčí a náchylné k delšímu hojení. Brousit můžete klasickým brouskem nebo nůžky rovnou svěřit do rukou odborníka.

Tip: Chcete dosáhnout co nejdelší životnosti nůžek na živý plot? Pak je doporučujeme po každém stříhání plotu pečlivě očistit a namazat olejem. Předejdete tak předčasné korozi.

Stříháte nesprávným způsobem

Správný střih je klíčový pro hustý a bohatý živý plot. Po dostatečném zakořenění rostlin a stromků cca půl roku po výsadbě si můžete dovolit radikální střih. Rostliny a stromky tak zhoustnou a urychlíte tím jejich větvení. V této fázi zkraťte plot klidně na třetinu až polovinu.

Následně stříhejte pravidelně jednou či dvakrát ročně na méně než polovinu délky výhonů.

i

Tip: Vždy se snažte o to, aby spodní část živého plotu byla širší než ta vrchní. V opačném případě by si světlo, potřebné ke kvalitnímu růstu, k základně plotu neprobojovalo cestu.

Stříháte v nesprávný čas

Jednou z nejčastějších chyb je stříhání plotu ve špatný čas. Různé druhy živých plotů mají různá období, ve kterých je vhodné je stříhat. Obecně platí, že nejvhodnější čas pro běžné stříhání je jaro nebo podzim. Do výraznějšího stříhání se pouštějte spíše v období od listopadu do března.

I nadměrné stříhání může uškodit

Při stříhání si dejte pozor, jak velkou část větví stříháte. Nadměrným zkrácením větví a výhonků odstraníte příliš mnoho zelených částí, což může vést k celkovému oslabení rostlin. Respektujte přirozený růst rostlin a stříhejte pouze tolik, kolik je nezbytně nutné pro udržení požadovaného tvaru a hustoty plotu.

i
Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články