Mšice (Aphidoidea) jsou problémem snad každého zahrádkáře. Stále hledáme účinná řešení pro jejich eliminaci, a přesto se k našim rostlinám stále vrací. Proč tedy protentokrát nevyzkoušet osvědčený recept našich babiček? Jeho příprava není nic pro slabé povahy, ale správná aplikace odradí všechny nežádoucí návštěvníky na velmi dlouhou dobu. Ve hře nejsou jen mšice, ale i mravenci či dokonce housenky.
Příprava chilli postřiku je opravdu snadná
Potřebovat k tomu budete jen minimum ingrediencí. Základ představuje 50 gramů mletého chilli – můžete samozřejmě použít to z obchodu, ovšem čím pálivější, tím lepší. Takže máte-li možnost sáhnout do domácích vypěstovaných zásob, udělejte to. A jak docílit toho, aby se do vašeho postřiku vyluhovaly všechny potřebné látky? Budete se muset obrnit trochou trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Prášek z chilli papriček nasypte do litru vody a přiveďte k varu. Od tohoto okamžiku nastavte kuchyňský časovač na 20 minut a vařte. Degradace kapsaicinu prostřednictvím vysokých teplot se nemusíte bát, k tomu totiž dochází až při 200 °C. Poté odstavte z plotny a nechte přes noc vylouhovat. Nakonec přeceďte a máte hotovo.
Jak postřik na mšice správně aplikovat
Takto připravený koncentrát by však byl pro rostliny příliš silný. Zřeďte ho proto v pěti litrech vody a přelijte do nádobky s rozprašovačem a okamžitě aplikujte na postiženou zeleň. Kapsaicin a další účinné složky obsažené ve feferonkách mšice smrtelně popálí, ovšem rostlinám samotným nijak neublíží. Postřik tedy lze používat podle potřeby – a to nejlépe vždy ve chvíli, kdy škůdci opět vystrčí své nenažrané růžky.
Pečlivě ošetřete všechny části včetně spodní strany listů. Pokračujte až do skanutí (tzn. když se na listech začnou tvořit kapky vody a odkapávat na zem). Vyberte si denní dobu, kdy je slunce pod mrakem (v žádném případě během poledních hodin) nebo alespoň postřik aplikujte brzy ráno nebo večer. Vyhnete se tak nebezpečnému popálení listů, jež by mohlo být pro vaše zelené svěřence mnohem nebezpečnější, než útoky od savých a žravých škůdců.