Čím potěšíte zvířata v zimě? Na suché pečivo raději zapomeňte

                   

Pokud v zimě přikrmujete zvířata, je to rozhodně chvályhodná činnost. To však platí jen tehdy, jestliže je krmíte těmi správnými potravinami. Řada z nich jim totiž může vážně ublížit. Co tedy zvířatům podávat a čemu se vyhnout?

Obyvatelé lesa

Lidé často do lesa nosí staré pečivo, zbytky cukroví a další potraviny, které jim doma zbývají nebo o nichž si myslí, že zvířátkům prospějí. Ne vždy tomu ale tak je. Nevhodné potraviny jim totiž mohou způsobit celou řadu vážných zažívacích a zdravotních problémů, nebo je dokonce i zabít. Ačkoliv se při příkrmu srnců nebo jelenů často doporučuje právě suché pečivo, má to svá pravidla. Tyto zvířata mají totiž velice citlivé trávení a pokud sní pečiva hodně naráz, mohou až uhynout. Pokud chcete jelenům, srnkám, daňkům, ale třeba i divokým prasatům dopřát něco na zub, zapomeňte na zbytky koláčů, buchet či slaného pečiva a přineste jim raději něco vhodnějšího. Nejlepší by samozřejmě bylo seno a sláma, vhodným doplňkovým krmivem jsou také kaštany, žaludy, bukvice, kukuřice nebo hrách. Krok vedle neuděláte ani s mrví či jablky. Samozřejmostí by mělo být, že krmivo nebude plesnivé, zapařené nebo jinak znehodnocené. Zvířátkům prospějete i kamennou solí která jim dodá potřebný sodík.

Ptáčci a labutě

A co nabídnout ptáčkům do krmítka? Chcete-li jim dát něco ze své kuchyně, jsou vhodné například čisté ovesné vločky, strouhané či drcené neslané pečivo, nastrouhaná mrkev, neochucený tvaroh, syrové sádlo nebo lůj. Ptáci milují také drcená jádra vlašských či lískových ořechů. Velmi oblíbené jsou také lojové koule se směsí semínek. Překvapením pro vás možná bude, že ani pro labutě není suché pečivo zcela vhodné. Může jim podráždit trávení. Když už pečivo, tak pouze dobře rozmočené. Daleko lepší je pro ně rostlinná potrava jako ječmen nebo pšenice spolu s příměsí zeleného krmení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články