Na žloutnutí okurek pomůže jód, starý chléb i cibule. Získejte výstavní úrodu pomocí správné zálivky

                   

Plody okurky seté (Cucumis sativus) patří k tomu nejšťavnatějšímu, co si můžeme na zahradě vypěstovat. Ale ať už pěstujete tu polní (nakladačku) nebo její příbuznou okurku salátovou, nezřídka se musíte potýkat se žloutnutím listů. Pokud však zasáhnete včas (tedy v době, kdy sazeničky povyrostou do stadia 3-4 pravých listů), dokážete většině potíží účinné předejít.

Jód a cibule jako účinní pomocníci pro vaši úrodu

K ruce si připravte lahvičku s jódem. Do vhodné nádoby odměřte 30 kapek, a přidejte 20 gramů nastrouhaného mýdla na praní a litr mléka. Promíchejte v zahradním kbelíku a uložte do temna a chladu. Tímto roztokem zalévejte okurky každých 10 dní. Jiný návod počítá ještě s chlebovou střídkou. Recept zní: 1 bochník chleba, malá lahvička jódu a vědro s vodou. Chléb rozdrobte, smíchejte s vodou a jódem, a roztokem ošetřujte okurky každé dva týdny až do podzimu. Zbytek roztoku přelijte do lahví a uložte do sklepa.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dalším skvělým pomocníkem jsou cibulové slupky – a to tím spíše, že je běžně odhazujeme do odpadu nebo na kompost. Ukládejte si je stranou, dokud s nimi nenaplníte nádobu o objemu 700 ml. Poté je nasypte do 10 litrů vody a přiveďte k varu. Hrnec sejměte z plamene a nechte směs 12-14 hodin odpočívat. Nakonec vše zřeďte v poměru 8 litrů vody na každé dva litry odvaru. Směs přelijte do ostřikovače a hojně zavlažte listy okurek ze všech stran a nezapomeňte také ošetřit povrch zeminy na záhonku.

Pomoci vám může i syrovátka a správná zálivka

Věřte nebo ne, i obyčejná syrovátka (vznikající jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu nebo sýrů) může vašim zeleným kráskám prospět. Je ovšem nutné ji použít v té správné koncentraci. Budete potřebovat 2 litry tohoto bílého zázraku, 150 gramů cukru a kbelík s vodou. Dobře promíchejte a aplikujte ve formě závlahy na okurkové keříky – po žloutnutí nebude ani památky, a rostliny navíc začnou opět nakvétat. A použít lze i postřik, který působí ještě rychleji.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Nařeďte litr syrovátky v pěti litrech vody a ošetřete rostliny za pomoci rozprašovače. Pokud ani syrovátka nepomůže, pak už nezbývá nic jiného, než pečlivě kontrolovat zálivku. I na nedostatek vody jsou totiž okurky velmi citlivé. Dbejte, aby byla půda v jejich okolí stále provlhčená (ovšem nikoli podmáčená). Stačí pouhý týden a uvidíte, že žluté a nemocně vyhlížející listy nebudou mít šanci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články