Také máte rádi recepty, pocházející z doby našich babiček? Ty koneckonců věděly, jak žít v souladu s přírodou. Nepotřebovaly žádná drahá hnojiva ani chemické preparáty. Díky svým zkušenostem si vystačily jen s tím, co našly ve spíži nebo v zahradní kůlně. A přesně s tím si vystačíte i vy, pokud vsadíte na tento prověřený recept.
Jen tři suroviny v tom správném poměru
Některé choroby dokáží napadnout okurkové porosty nečekaně a bez jakéhokoliv varování. Jiné se zpočátku rozvíjejí skrytě a ve chvíli, kdy je objevíte, bývá už na zásah pozdě. Pokud tedy nechcete každý den kontrolovat kondici svých zelených svěřenců, vezměte si k ruce účinné pomocníky a jeden velký kbelík s vodou.
Budete potřebovat ten desetilitrový. V něm rozmíchejte 30 kapek jódu (opravdu počítejte poctivě), 20 gramů tekutého mýdla (použijte nejlépe nějaké přírodní) a litr obyčejného mléka. U mléka doporučujeme sázet na co největší přirozenost. To bio nebo alespoň farmářské bude totiž co do obsahu živin vždy lepší, než ošetřené UHT či dokonce nízkotučné apod.
Počítejte listy, poté aplikujte
Vývoj okurek má několik přesně daných fází. Všeobecně však platí, že nejcitlivější jsou právě ve chvíli, kdy se nad zemí objeví dva páry pravých listů (tzn. čtyři klasické listy, kulaté děložní lístky nepočítáme). Jsou mladé, ve vývoji a ještě bez potřebných obranných mechanismů. A právě ty v nich potřebujete nastartovat.
Připravený roztok použijte jako zálivku, množství si tedy připravte podle toho, kolik okurek chcete ošetřit. Jedno použití však nestačí. V kalendáři si vyznačte desetidenní intervaly a ošetření opakujte v těchto termínech. Jde o zcela bezpečnou prevenci, jíž můžete aplikovat i v době sklizně. Okurky jednoduše omyjete a přímo naservírujete nebo upravíte podle oblíbeného receptu. Nic dalšího není třeba.