Kávová sedlina prospěje kompostu, půdě a zdraví rostlin. Nevyhazujte poklad pro zahradu do koše

i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

Jde o užitečnou přírodní komponentu, jejíž význam však bohužel stále ještě nedokážeme plnohodnotně docenit. Vyhazujeme ji, a přitom na zahradě stále bojujeme s nedostatkem dusíku, houbovými chorobami nebo nejrůznějšími škůdci. A přitom s tím vším nám zvládne šikovně využitý zbytek namleté kávy alias lógr skvěle pomoci.

Perfektně se hodí na kompost

Pokud se rozhodnete ji jednoduše zkompostovat, tak rozhodně neuděláte chybu. Umí totiž do hotové zeminy dodat značné množství dusíku. Aby ho však nebylo příliš, musíte dbát na jeho správné složení. Přítomnost kávové sedliny tak vyvažte kupříkladu nízkodusíkovou štěpkou, pilinami, suchými listy apod. A jak poznat, že je v kompostu dusíku příliš? Začne zapáchat. Pomůže vám přeházení kompostu a přidání zelených složek.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Bojujete se slimáky? Káva je účinně odradí

Slimáci a další plži milují křehké výhonky mladých rostlin. Ovšem také nesnášejí příliš hrubé povrchy, o které se jejich jemná těla mohou poranit. Využijte toho a nasypte jim do cesty právě vysušenou sedlinu z kávy. Nasypte ji na okraj záhonů nebo do těsné blízkosti nejchoulostivějších rostlin. Nezapomeňte však na to, že po každém dešti nebo větru musíte tuto přírodní bariéru pečlivě obnovit.

Káva pomůže i proti houbovým chorobám

Neplatí samozřejmě na všechny, ovšem pokud se stále potýkáte s vadnutím a usycháním rostlin, za nimiž stojí právě zákeřné spory hub, pak za vyzkoušení nic nedáte. Kávovou sedlinu jednoduše zapracujte do zeminy okolo rostlin. A kterým prospívá nejvíce? Jde o rajčata, okurky, špenát nebo fazole, jež velmi často trpí právě hnilobou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Použijte lógr jako součást mulče

Ve chvíli, kdy zeleň na zahradě chráníme proti plevelům nebo vyschnutí půdy za pomoci kůry, často si neuvědomíme, že do budoucna jí tím můžeme spíše uškodit. Když se totiž dřevní hmota rozkládá, vytahuje z půdy dusík, který potom rostlinám chybí. Pokud však čas od času zapracujete do půdy trochu kávy, účinně tím předejdete jakýmkoliv možným problémům. Ve kvalitní kávě totiž najdete až 21 % dusíku, a to vám nedopřejí ani leckterá běžná hnojiva.

Vylepšete díky kávě strukturu půdy

Ne vždy je samozřejmě přidání většího množství kávy do půdy vhodné. Ovšem pokud má některá část vaší zahrady problém s přemokřováním nebo neprodyšností zeminy, což je známka toho, že rozkladné procesy jsou zpomaleny nebo dokonce úplně utlumeny, poslouží sedlina jako skvělá první pomoc. Ne však sama o sobě. Jako vydatný zdroj dusíku k vám přiláká žížaly, které se už o vše potřebné postarají. Nebude to sice ihned, ale vsadíme se, že v příštím roce už svůj neúrodný kout ani nepoznáte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články