Louskání ořechů je hračka, celý proces usnadní horká voda

Horká voda dokáže změkčit skořápky ořechů, takže budou lépe louskat. Stačí je jen namočit na ten správný čas a počkat na výsledek.

i Zdroj fotografie: Loyna / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Louskání vlašských ořechů totiž může být náročný proces, který vyžaduje čas, úsilí, trpělivost a správné nástroje. Existuje však pozoruhodně účinný způsob, jak ořechy vylouskat, aniž byste se museli uchýlit k hrubé síle – a to pomocí horké vody. Návod zveřejnil web Glavred.

Umění snadného louskání vlašských ořechů

Začněte výběrem zdravých, neporušených a nepoškozených vlašských ořechů. Jedná se o zásadní krok, protože kvalita vlašských ořechů výrazně ovlivní snadnost louskání, jak informuje portál Womanel. Vezměte si misku a naplňte ji teplou vodou. Podle mých zkušeností by měla být příjemně teplá a ne příliš horká, i když některé návody doporučují opak (jeden takový jsme popsali i na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři. Ponořte do ní vlašské ořechy a dbejte na to, aby byly zcela zakryté. Nechte je namočené přibližně 30 až 60 minut.

Teplá voda působí na skořápky vlašských ořechů jako kouzlo. „Během namáčení voda proniká do skořápek, které se mírně roztáhnou, změknou a stanou se poddajnějšími,“ upřesňuje pan Vojtěch Š. ze Štětí. Po uplynutí doby namáčení vyjměte ořechy z vody. Chcete-li je vylouskat, jemně na skořápku zatlačte konečky prstů. Dávejte pozor, abyste nepoužili příliš velkou sílu, protože by mohlo dojít k poškození křehkého vnitřního jádra.

Pomoci může i nůž

Pokud se některé vlašské ořechy ukáží jako odolnější, můžete si při jejich louskání pomoci nožem. Opatrně propíchněte skořápku na jednom konci, a poté ji pomalu oddělte. Tuto techniku je třeba používat přesně a opatrně, aby nedošlo k poškození ořechu uvnitř.

Sušení vylouskaných vlašských ořechů

Jakmile jsou vlašské ořechy úspěšně vylouskané, položte je na papírovou utěrku na dobře větraném místě. Když necháte ořechy uschnout na vzduchu, získají opět svou přirozenou strukturu. Tento krok je velmi důležitý. Dodržením těchto jednoduchých kroků můžete vlašské ořechy bez námahy vylouskat bez obvyklých potíží a nepořádku.

Skořápky z ořechů nevyhazovat. iZdroj fotografie: Depositphotos
Louskání ořechů nemusí být nijak obtížný proces. Naopak. Pokud si k ruce vezmete docela obyčejnou horkou vodu, půjde vám snáz

Metoda louskání v horké vodě nejen zjednodušuje celý proces, ale také pomáhá zachovat celistvost vlašských ořechů, takže zůstávají neporušené a připravené k použití ve vašich oblíbených receptech. Tato technika vám nejen ušetří čas a námahu, ale také zajistí, že vaše vlašské ořechy budou vždy perfektní. Vyzkoušejte to sami a uvidíte. Dalším šikovným pomocníkem může být podle zkušeností redakce Chalupáři-Zahrádkáři i obyčejná lahev. Ořechy díky ní vylouskáte přímo bleskově.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro louskání ořechů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články