Pohon a pojezd – klíčové přednosti zahradní sekačky

Mít dobře udržovaný trávník je klíčem k tomu, abyste si s radostí mohli vychutnat krásu vašeho domova a zahrady.

i Zdroj fotografie: zahradajezek.cz
                   

I proto je pro mnoho lidí výběr správné sekačky na trávník klíčovým rozhodnutím, zvláště pokud toužíte po kombinaci kvality a dostupnosti. Jedny z kvalitních značek travních sekaček, které splňují tato kritéria, jsou Villager a AGM.

Existuje mnoho různých typů travních sekaček a možností, které byste měli zvážit. Jedním z nejdůležitějších faktorů je především typ pohonu, který může být elektrický, benzínový, ruční a bateriový. Pohon vybírejte především dle velikosti a typu terénu travní plochy a přístupu k elektrické energii. 

Typ pohonu

Ruční neboli vřetenové sekačky jsou nejlevnější možností, a i nejšetrnější k travnímu stéblu. Travní stéblo se při sečení netřepí a méně prosychá. Trávník méně žloutne a při odstranění sběrného koše je vhodná i pro mulčování. Tento typ sekačky se hodí pro udržování tzv. anglického trávníku a pro malé a rovné travní plochy. 

Elektrické sekačky jsou ideální pro menší a středně velké travní plochy. Výhodou elektrických sekaček je jejich snadná obsluha, minimální údržba a ekologický provoz. Zvládnou i strmý terén a hustý travní porost. V případě elektrických sekaček je však důležité myslet na rozměr zahrady, protože dosah její účinnosti je omezen přívodním kabelem. 

Benzínové sekačky na trávu jsou velmi silné a výkonné. Dobře zvládají náročný terén a hustý travní porost. Nejsou omezeny zdrojem elektrické energie, a proto se dobře hodí i do míst, kde není přístup k této energii. 

Výkonný motor zvládne i sečení neudržovaných travních ploch, a navíc mnohem efektivněji sbírá posečenou trávu do sběrného koše. Proto do svých strojů vybírají výrobci zahradních sekaček kvalitní motory předních značek, jako jsou například motory Honda a další. 

Jejich nevýhodou je však náročnější pravidelná údržba, bez které se benzínová sekačka neobejde. Pravidelná výměna oleje je nezbytná jednou za sezonu, a proto jsou k dispozici autorizované servisy, které se vám o vaši sekačku postarají, a to včetně nabroušení nože. 

AKU sekačky jsou v poslední době velmi oblíbené, a to hlavně pro svou minimální údržbu, ekologický provoz a nezávislost na elektrické energii. Jsou však omezeny dobou výdrže AKU baterií, proto výrobci, jako je například Villager, výkon baterií prodlužují a můžete tyto sekačky využít i na větších travních plochách.

Další výhodou je, že jednu AKU baterii využijete do ostatního AKU zahradního nářadí Villager, jako je křovinořez, plotostřih či foukač na listí, ale také v dílně pro brusky, vrtačky či přímočaré pily. Akumulátorové nářadí neprodukuje žádné výpary, což znamená, že je ohleduplné k životnímu prostředí. Absence napájecího kabelu zaručuje i větší svobodu pohybu při práci.

Plocha a pojezd

Při sečení větších travních ploch oceníte především sekačky s pojezdem. Díky pojezdu zvládnete sečení trávníku rychleji a bez větší námahy. Využijete ho především na nerovném a kopcovitém terénu, kde je sečení bez pojezdu fyzicky náročné. Sekačky s pojezdem bývají o něco dražší než sekačky bez pojezdu, ale tuto investici určitě oceníte.

Velikost travní plochy by měla být určujícím faktorem při výběru vhodné sekačky. Pro menší plochy do rozměru 200 m² bude ideální volbou sekačka vřetenová nebo elektrická s nižším výkonem.

Pro střední plochy o rozměru 200 m² – 1000 m² je vhodná elektrická nebo AKU sekačka, zatímco pro větší plochy nad 1000 m² doporučujeme benzínovou sekačku s pojezdem. Pojezd vám na takto velkých plochách zkrátí dobu sečení. 

Celkově je výběr správné sekačky na trávník důležitým rozhodnutím, které ovlivní vzhled vašeho trávníku a způsob, jakým ho udržujete. S ohledem na typ pohonu, velikost plochy a další faktory zvolte sekačku, která vám bude sloužit nejlépe a přispěje ke krásnému prostředí vašeho domova a zahrady.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články