Jaro je na nejrůznější výhonky velmi bohaté. Obvykle sbíráme mladé listy kopřiv, sedmikrásek, pampelišek, ptačince a jim podobných, ovšem okolo jednoho z největších pokladů často chodíme zcela bez povšimnutí. Ano, řeč je o výhoncích obyčejného smrku (Picea). Nezáleží na tom, zda jde o smrk ztepilý (Picea abies) nebo o některého z jeho okrasných příbuzných.
Smrkové výhonky obsahují množství vitamínu C
To je jejich největší přednost. Musíte je však stihnout nasbírat do košíku dřív, než ztvrdnou a ztmavnou. Vitamín C je pro náš organismus velmi důležitý. Dokáže posílit imunitu i nervový systém, takže pomáhá při nejrůznějších onemocněních i při zvýšeném stresu (a to jakéhokoli původu). Skvělý je na kašel a rýmu, bolesti svalů a kloubů apod.
Mladé smrkové výhonky je možné konzumovat i syrové. Zkuste to. Budete překvapeni tím, jak jsou měkké a hebké, bez náznaku jakékoli pryskyřičné chuti. Lze je tak přidat třeba do salátů, ale skvěle jim to ladí i s tvarohem nebo jinými mléčnými výrobky. A jak to udělat, pokud si chcete jejich sílu uchovat i na další období roku? Naučíme vás, jak si vyrobit nefalšovaný český smrkáč!
Výroba smrkového sirupu je velmi jednoduchá
Potřebovat k němu budete jen smrkové výhonky, cukr a citron. A co si s tím vším počít? Výhonky dobře opláchněte a nechte okapat třeba v cedníku. Poté nasypte asi třícentimetrovou vrstvu do větší zavařovací sklenice. Zasypte poloviční vrstvou cukru, přidejte dvě kolečka citronu a poté další smrkové výhonky. A takto pokračujte až do chvíle, kdy sklenici zcela zaplníte.
Teď už musíte nechat působit přírodu. Sklenici dobře zavíčkujte a postavte na slunečné místo. Už po několika dnech uvidíte, jak smrkové výhonky silně pouští šťávu. Ovšem vydržte celé tři týdny, teprve tehdy vám vydají vše ze své síly i užitečných látek. Po této době sirup slijte přes jemné plátýnko a přelijte do čisté skleničky. Uchovávejte ho v lednici.
Jak na užívání sirupu ze smrku
Sirup užívejte po lžičkách v případě obtíží. Má velmi příjemnou chuť, takže si ho jistě zamilují i děti. Na kašel a rýmu platí cca tři lžíce denně přidané do vlažného čaje nebo do jakékoliv jiné tekutiny. V polovičním množství zmírňuje revma a čistí tělo, jedna lžička denně pak pomáhá při nachlazení a podobných chorobách. Ovšem dopřát si ho můžete i jen tak na chuť třeba na palačinkách nebo jiných sladkých jídlech.
Velmi jednoduchá je i příprava smrkového medu
Že znáte spíše med pampeliškový, sedmikráskový nebo podbělový? Pak vás určitě potěší, že nasbírat dostatek smrkových výhonů na tuto variantu není vůbec těžké. Budete jich potřebovat půl kila a k tomu stejné množství vody a cukru. Navíc přidejte ještě jeden velký citron (nejlépe v bio kvalitě) a jednu lžičku kyseliny citronové.
Výhonky opláchněte a vložte do hrnce. Zalijte je vodou a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté odstavte, přidejte nakrájený citron a nechte 24 hodin odpočívat. Po této době vše přeceďte a výhonky důkladně vymačkejte. Do zbylé tekutiny přidejte cukr a vařte tak dlouho, dokud vše nezhoustne. Smrkový med má konzistenci sirupu. Nakonec přidejte kyselinu citronovou, ještě chvíli povařte a poté přelijte do sklenic.
Dopřejte si ze smrku jen to nejlepší
Smrkový med užívejte podobně jako smrkáč. Do smrkového sirupu pak můžete při vkládání do sklenic přidat kupříkladu i vrstvu listů jitrocele, květy podbělu nebo třeba květy černého bezu, pokud na ně narazíte. To vše zesílí jeho účinky zejména při nachlazení a posílení imunity. Všechny uvedené bylinky totiž působí ve vzájemné synergii.
Jak na správný sběr výhonků
Nikdy je netrhejte v parku, zamiřte raději do volné přírody. Hledejte pouze smrky rostoucí v čistém prostředí a sbírejte svěže zelené konečky větví. Ideální jsou ve velikosti do pěti centimetrů, poté už začínají tvrdnout. Ovšem čím menší, tím lepší. Rozhodně by ještě neměly píchat, ani obšťastňovat vaše ruce dávkami smůly.
Materiál trhejte z více stromů, jen jeden byste svým sběrem mohli těžce poškodit. A ulamujte opravdu jen výhonky, ne celé větve. Sbírejte je za suchého počasí, nikoli za deště. Výhonky ukládejte do plátěných pytlíků nebo do košíků, nikdy ne do plastových krabiček nebo pytlíčků, kde by se mohly zapařit. Po přinesení domů je co nejdříve zpracujte.