Barva vajec bývá mezi milovníky gastronomie mnohdy předmětem vášnivých diskuzí – barva skořápky však jejich kvalitu ve skutečnosti neovlivňuje.
Vejce mají svou barvu podle druhu slepice. Bílé slepice ale i některé jinak zbarvené druhy mají vejce bílá, ostatní v různém stupni hnědi. Navzdory četným mýtům mezi nimi ale žádný rozdíl není – tak to alespoň tvrdí portál Zprávy.Tiscali.
Co značí barva vejce
Výživová kvalita i barva žloutku a konzistence bílku je daná výživou slepice, některé druhy mají vejce větší, jiné menší. Rovněž tak kvalita skořápky závisí na tom, čím se slepice živí. Je tedy úplně jedno, jakou barvu vajec si koupíte. Spíše se dívejte na kvalitu chovu, radí magazín Žena.Aktuálně. Uvařit vajíčko na požadovaný stupeň tuhosti bývá oříšek a ne vždy se povede dokonale.
Vaření vajec – jak na něj
Existují sice různé návody s časovým limitem, ale ani ty nejsou dokonalé. Kromě doby varu záleží totiž na teplotě a velikosti vejce. Pokud budete vařit vajíčka naměkko pravidelně, určitě se k dokonalosti časem doberete, když budete kupovat stále stejná vejce a dodržovat stejný postup. Stačí se jen obrnit trpělivostí.
Vejce naměkko (3 minutové vejce)
Takto uvařené vejce má polotekutý bílek a tekutý žloutek. Můžete jej konzumovat přímo ze skořápky lžičkou po odstranění vrchní části nebo slouží jako základ vajec do skla. Vejce uchopte do jedné ruky, oloupejte vrchní část a opatrně pomocí lžičky vejce vyklepněte do misky. Zalijte jej máslem, osolte, opepřete a posypejte bylinkami.
- Vejce na hniličku (5 minutové vejce): Má téměř tuhý bílek a tekutý žloutek. Já osobně mám tuhle úpravu ze všech nejradši.
- Dokonalé vejce (6 a ½ minutové vejce): Tohle vajíčko má mnoho lidí nejradši. Bílek je zcela uvařen, ale žloutek je krémový, tedy ne již zcela tekutý. Lze jej konzumovat ze skořápky jako vajíčko naměkko, ale snese už i oloupání a rozkrojení.
Vejce natvrdo (10 minutové vejce)
Zde je tuhý jak bílek tak žloutek. „Řeknete si, že na takovém vajíčku se nedá nic zkazit, ale pozor. Nesmíte ho převařit, jinak se ze žloutku začne uvolňovat síra, která utvoří zelený okraj kolem žloutku. Ten bude suchý a drobivý a celé vejce bude páchnout po síře. Na tohle opravdu nikdo mít chuť nebude,“ radí čtenářka Lenka P. z Kojetína.
A jak vejce co nejdéle uchovat? Chalupáři-zahrádkáři doporučují správný postup při mražení. A nabídli jsme i návod na přípravu v mikrovlnné troubě.