Jedlá soda se může stát univerzálním hnojivem i nechemickým postřikem okurek, paprik a rajčat

                   

Možná máte sodu bicarbonu spojenou jen se zklidněním vašeho zažívání, ovšem byla by škoda ji používat jen v kuchyni. I na zahradě toho totiž dokáže opravdu hodně. Ukážeme vám, u kterých rostlin se uplatní jako hnojivo a které ochrání před útokem škůdců nebo nebezpečných chorob. Budete překvapeni, jak univerzální je.

Základní použití sody bicarbony v zahradě

Soda umí chránit vaši užitkovou i okrasnou zahradu před chorobami i škůdci. Přidaná do zeminy pak snižuje její kyselost. A jako bonus je absolutně bezpečná, takže ji můžete použít jak při péči o dospělé rostliny, tak i o sazenice. Abyste z ní dostali všechny účinné látky, musíte ji smíchat s horkou vodou. A v jakém poměru?

iZdroj fotografie: Unsplash
Zdroj fotografie: Unsplash

Na dvě polévkové lžíce sody bicarbony budete potřebovat 10 litrů horké vody. Tu nalijte do nádoby, která takovou teplotu snese, ideální bude třeba železný kbelík. Sodu rozmíchejte a vše nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud byste zalévali rostliny příliš teplou vodou, mohli byste jim nechtěně ublížit.

Jak jedlou sodu v zahradě používat

Nyní máte roztok hotový. Jak ho ale aplikovat? Ke každé rostlině by mělo přijít asi půl litru tohoto univerzálního elixíru. Zalévejte ráno nebo večer, a to nejlépe za suchého počasí. Rostliny tak skvěle pohnojíte a zároveň upravíte kyselost půdy do žádoucích hodnot. Hnojení stačí opakovat jednou za měsíc.

iZdroj fotografie: Pixabay

Soda bicarbona jako postřik

Bojujete se mšicemi nebo jinými nechtěnými návštěvníky? Pak smíchejte 5 lžic sody, 50 gramů mýdla (nejlépe tekutého) a 10 litrů vody. Po rozpuštění mýdla i sody přelijte do postřikovače a aplikujte na celou rostlinu, zejména pak na spodní stranu listů. Budou vám stačit tři takové postřiky během sezóny, více sody by totiž mohlo rostlinám uškodit (poznáte to podle žloutnutí listů).

Ale soda vám v této podobě nepomůže jen se mšicemi. Zároveň také prodlužuje období růstu a plození vašich rostlin. Skvěle se tedy hodí zejména na plodovou zeleninu. Velmi osvědčená je například u okurek, paprik nebo rajčat. Uvidíte, jak krásně a dlouhou vám budou přinášet šťavnatou a chutnou úrodu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články