Pokud se vám nechce utrácet za drahé specializované čističe pro údržbu trouby, pak vsaďte na osvědčený recept z běžných surovin.
Udržování trouby v čistotě není jen estetickou záležitostí, ale má zásadní význam i pro udržení hygieny a zajištění dlouhé životnosti vašeho spotřebiče. Zbytky jídla a mastnoty mohou časem ztvrdnout, takže je obtížné je odstranit a jsou-li na těch správných místech, pak mohou dokonce ovlivnit i výkon trouby. Co tedy s tím? Vsaďte podle rad z webu iReceptář na ingredience, které se běžně vyskytují ve vaší kuchyni.
Proč pravidelně čistit troubu
Troubu je vhodné čistit po každém použití, aby se v ní nehromadily bakterie a mikroorganismy. Důkladnější čištění se doporučuje provádět každých šest měsíců, aby se zachovala její účinnost a maximální hygiena.
Čisticí směs na bázi citronu
Jako jeden z velmi účinných způsobů se podle zkušeností mnoha hospodyněk osvědčuje kombinace sody a citronu, jak potvrzuje i web AAzdraví. Jak ji použít? Potřebovat budete:
- Šťávu z 1 citronu
- 1 polévkovou lžíci jedlé sody
- 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci bílého octa
V malé misce smíchejte všechny přísady, dokud se nevytvoří jemná pěna a houbičkou namočenou v této pěně poté vyčistěte troubu. Svůj spotřebič zapněte na nízkou teplotu, nechte látku působit 5 minut a poté ji vypněte. Nakonec vše opláchněte a otřete čistým vlhkým hadříkem. Vaše trouba bude čistá a vydezinfikovaná, téměř jako nová.
Metoda čištění pomocí jedlé sody
Naše čtenářka Lidka K. z Rožnova pod Radhoštěm se s námi podělila o svůj trik čištění trouby s jedlou sodou. „Dvě polévkové lžíce jedlé sody smíchejte s horkou vodou a vytvořte pastu. Tuto pastu naneste pomocí hadříku z mikrovlákna a houbičky. Vyjměte všechny rošty a pečicí plechy a umyjte je ve dřezu stejnou směsí jedlé sody. Pastu nechte působit přibližně 15 minut a poté ji vydrhněte houbičkou. V případě mastných skvrn přidejte do směsi trochu prostředku na nádobí. Po několika hodinách troubu otřete vlhkým hadříkem. Podle potřeby opláchněte a opakujte, dokud neodstraníte všechny nečistoty.“
Bílý ocet pro závěrečné úpravy
Rošty trouby namočte na 15 až 20 minut do směsi jednoho šálku bílého octa a tří šálků vody, abyste změkčili mastnotu a zbytky jídla. A na vnitřní prostor trouby použijte směs stejných dílů octa a vody, abyste zabránili brzkému usazování mastnoty během jejího používání. Chcete si úklid trouby ještě více zefektivnit? Pak použijte málo známé tajné tlačítko, na které Chalupáři-Zahrádkáři upozorňovali už v předchozím příspěvku.