Tupé struhadlo naostříte za pár sekund, chce to jen hliníkovou fólii

Pokud doma najdete kousek alobalu, je to to jediné, co budete k nabroušení svého struhadla potřebovat – a zabere vám to jen pár minut.

Tupé struhadlo naostříte za pár sekund, chce to jen alobal i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Struhadla jsou nepostradatelným nástrojem prakticky v každé kuchyni, protože umí přeměnit pevné potraviny na jemně nastrouhané kousky ideální pro různé kulinářské účely. Časté používání nebo nesprávné zacházení však může snížit účinnost struhadla a časem otupit jeho jednotlivé hroty. Pokud to chcete napravit, vsaďte na alobal, jak radí web AAzdraví.

Jak nabrousit struhadlo alobalem

Začněte tím, že odtrhnete kus alobalu a zmačkáte ho do tuhé kuličky. Poté jemně, ale pevně třete touto koulí alobalu každou plochu struhadla, přičemž zvláštní pozornost věnujte jednotlivým hrotům. Vzájemné působení kovu na kov vyhladí vrypy a naostří každou hranu struhadla, čímž obnoví jeho funkčnost, takže bude strouhat skoro jako nové.

7 překvapivých nápadů pro využití alobalu na zahradě. Mimořádně účinné techniky zná jen 18 % zahrádkářů, zbytek lidí neví, o jaké výhody přichází

Pomůže i kutil v domácnosti

„Bohužel u starých struhadel jde jen o dočasné řešení, které je třeba po několika dnech zopakovat. Doporučuji si tedy spíš koupit nové, než pořád „opravovat to po babičce,“ radí naše čtenářka Marie K. z Bečova nad Teplou. Pokud máte co do činění se struhadlem, které už zažilo lepší časy a vyžaduje více než jen rychlé nabroušení, můžete zvážit praktičtější přístup – web iReceptář v takovém případě doporučuje použití hřebíku a kladiva.

  • Nejdříve vyberte hřebík, který přesně zapadne do otvorů struhadla.
  • Opatrně zasuňte špičku do každého otvoru a pomocí kladiva jemně poklepejte a vytáhněte kov do požadovaného tvaru.
  • Tím účinně upravíte a naostříte zuby struhadla.

Tato metoda sice vyžaduje více času a přesnosti, ale výsledkem je znatelně lepší a rychlejší strouhání, jak jsme se v redakci sami přesvědčili. Alobal proto doporučujeme spíše jako dobrou nouzovku, než jako trvalé řešení. A podobně poslouží i tenký pilník. Metodicky jím projeďte každý otvor a dbejte na to, abyste jemně vybrousili hrany břitů. Ale ať už se rozhodnete pro rychlé řešení pomocí alobalu, nebo pro pečlivé ruční broušení, uvidíte, že se vám to vyplatí. Příprava jídla bude totiž mnohem rychlejší a snazší.

Pokud si chcete péči o zahradu co nejvíce usnadnit, měli byste si k ruce vzít i šikovné pomocníky – skvěle vám pomůže obyčejný alobal iZdroj fotografie: Pixabay
Vezměte si kus hliníkové fólie, ideálně tenčí, ale stále pevný – to je jediné, co budete k této technice potřebovat. Je to snadné

Zkuste rychlé improvizované struhadlo

A pokud doma náhodou tenhle užitečný kousek kuchyňského vybavení nemáte, zkuste si struhadlo vyrobit podle ověřeného návodu Chalupářů-Zahrádkářů. Budete k tomu potřebovat jen obyčejnou sklenici s víčkem a trochu šikovnosti.

Jak na ostření malých nůžek

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro ostřejší domácí vybavení?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články