Nezapomeňte na jahodníky, v době květu. Co udělat, aby byly zralé jahody skutečně velké, chutné, plné šťávy a vitamínů

                   

Jahodníky občas umí být pořádně vrtošivé a náročné. Nezáleží ani na tom, jestli na záhonku pěstujete oblíbenou kulturní formu alias jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa), nebo méně nápadný jahodník obecný (Fragaria vesca), známý rovněž pod názvem lesní jahoda. Oba druhy potřebují obdobnou péči, a ta začíná už v období květu, což je právě teď. Takže čím začít, aby se vše zaručeně podařilo?

Jaké požadavky na péči mají jahodníky

Aby byly zralé jahody skutečně velké, chutné a plné šťávy a vitamínů, dbejte na několik základních bodů. Tím prvním je co nejrychlejší prohřátí půdy hned zjara. Odstraňte tedy co nejdříve vrstvu mulče a dovolte sluníčku dělat svou práci. Také se zaměřte na samotné keříky. Přihrňte je a odstraňte všechny nemocné, suché a poškozené listy. Nechte jen ty svěže zelené a zdravé.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jahody pečlivě pozorujte, a jakmile se objeví první květy, přejděte k dalšímu kroku. Jahodníkům velmi vyhovuje dusíkaté hnojivo. Bude se vám hodit močovina, a v takovém množství, kolik se vejde do běžné krabičky od zápalek. Rozpusťte ji v deseti litrech vody a zalijte rostlinky tak, abyste maximálně obsáhli šíři jejich kořenového systému. A poslouží i amoniak, ovšem ve správné koncentraci.

Při používání amoniaku buďte opatrní

Nechtěně byste totiž mohli citlivé kořeny jahodníků popálit. A jak tedy na to? Na deset litrů vody vám postačí jedna polévková lžíce, určitě ne víc. Jahody vydatně zalijte. Toto hnojivo má tu výhodu, že dodá rostlině potřebné minerály a zároveň odpudí všetečné slimáky, plzáky a hlemýždě. Půdu také jemně desinfikuje, a zbavuje ji tak patogenních mikroorganismu, bakterií, plísní apod.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jahodníkům také vyhovuje dřevěný popel. Pokud ho doma máte, pak 200 gramů popela rozmíchejte v jednom litru vody a nechte 24 hodin odstát. Poté přidejte devět litrů vody, zřeďte roztok na vhodnou koncentraci a jahodníky zalijte. A obdobnou péči jim věnujte i po sklizni. Ovšem ke směsi přidejte ještě dvě lžíce nitrofosfátu. Jahody vám budou vděčné a některé druhy dokonce založí i další poupata.

Ještě jeden tip na podzimní péči

Abyste zabránili některým typům chorob, obložte na podzim jahodníky mulčem z jehličnatých stromů. Jde také o účinný prostředek proti hlemýžďům. Takto opečovávané jahodníky vám dají mnoho velkých plodů plných vitamínu C a dále také vitamínů skupiny B, vitamínu K, betakarotenu (provitamín A), vitamínu E a samozřejmě i manganu, mědi a cenného draslíku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články