Jen stěží byste našli v kuchyni hůře znečistěné místo než právě digestoř. Naštěstí si s tím však poradíte velmi snadno.
V kuchyni i v jejím blízkém okolí se o čistotu vzduchu neúnavně stará jeden tichý strážce – skromná kuchyňská digestoř. Není tedy divu, že se často stává obětí neúprosného útoku mastnoty a špíny. Ale netrapte se, protože existuje jednoduchá, účinná a rychlá metoda, jak tohoto přehlíženého hrdinu dokonale vycídit a zajistit, aby vždy fungoval na maximum.
Sáhněte po domácích pomocnících
Představte si to: mřížka kuchyňské digestoře, zatížená vzpomínkami na nespočet jídel, čeká své vyčistění – ale vám se do něj příliš nechce, protože zkrátka a dobře bývá hodně namáhané. Pokud však ke slovu pustíte známého hrdinu DIY světa úklidu, pak vás žádné pracné drhnutí nečeká. Ano, mluvíme o jedlé sodě. Začněte tím, že naplníte velký hrnec vodou tak, aby byla mřížka ponořená do poloviny, a přivedete ji k mírnému varu.
Jakmile voda začne vřít, postupně přidejte polovinu balíčku jedlé sody. Směs začne šumět a syčet a zároveň se spustí žádoucí chemický balet, který signalizuje začátek samotného čisticího procesu. Vše nechte 20 minut vařit. Po uplynutí stanovené doby mřížku vyjměte a opláchněte ji pod vodou, přičemž si můžete pomoci obyčejným hadříkem, kterým setřete zbytky nečistot. Tento rituál opakujte i u druhé poloviny a sledujte, jak se mřížka kuchyňské digestoře promění zpět do své bývalé krásy skoro bez námahy.
Skvělé je i mýdlo
Tím však zázraky čištění kuchyně nekončí. Pro ty, kteří hledají alternativní přístup, může být podle webu BydleníSnů stejně účinná horká voda smíchaná s mýdlem nebo specializovaným čisticím prostředkem. Tato metoda si poradí nejen s mastnotou, ale také s prachem a dalšími usazeninami, takže vaše digestoř bude vypadat a fungovat jako nová. Netradiční, ale účinnou metodou je také použití olivového oleje. S tím nám poradila naše čtenářka Jana T. Z Kratonoh.
„Naneste olej na mřížku, rovnoměrně jej rozetřete a přikryjte hadříkem z mikrovlákna předem namočeným v teplé vodě. Po několika minutách ji otřete dočista. Zbylý olej lze odstranit papírovou utěrkou, nic víc ne třeba.“ Upřímně – nevěřila jsem tomu. Ale čistý olej opravdu dokáže starou mastnotu skvěle stáhnout (a nemusím nic nikam namáčet). Koneckonců – naše babičky používaly podobný princip, když plynový sporák čistily vazelínou, jak Chalupáři-Zahrádkáři popsali třeba zde.
Pomůže vám i sůl
Ještě jeden trik v rukávu má pak pro čištění digestoře web iReceptář. Zahrnuje použití soli a kyseliny citronové. Toto dynamické duo vytváří dokonalou čisticí lázeň. Ve větším hrnci připravte směs ze 4 lžic soli a 3 lžiček kyseliny citronové na litr teplé vody. Do tohoto roztoku ponořte mřížku, nechte ji několik minut vařit a poté ji nechte dalších 15 minut odstát. Vše vydrhněte houbičkou a máte hotovo.