Mangan se postará o bohatou úrodu cibulí v této sezóně. Sousedé budou obdivovat nečekanou sklizeň

                   

Málokdo to ví, ale cibule kuchyňská (Allium cepa) patří do čeledi liliovitých. Ceníme si ji zejména pro její chuť i vysoký obsah účinných látek. Mezi ty nejvýznamnější patří fytoncidy, jež velmi účinně ničí všechny škodlivé mikroby. Najdeme v ní však také i mnoho křemíku, draslíku a prospěšné síry. A konečně známý allicin působí také jako antibiotikum. A jak vypěstovat velkou cibuli, plnou těchto prospěšných látek?

Jen půl hodiny namáčení bohatě stačí

Před výsadbou je nutné cibuli věnovat zvláštní péči. Zbavíte ji tak choroboplodných zárodků a podnítíte její bujný růst i velikost výsledné sklizně. Pro začátek proto sazečku dobře očistěte, omyjte v čisté vodě a poté krátce máčejte v 1% roztoku manganu (seženete ho v zahradnictví). Bude jí stačit, když si tu pobude po dobu 30–40 minut. Další možností je namočení cibule do slané vody a teprve poté do manganistanu draselného.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A jestliže se na vaší zahradě v minulosti vyskytly choroby nebo škůdci cibulí, pak celý postup jednoduše vylepšete tak, že cibuli nejdříve dopřejete již zmíněnou koupel v manganistanu draselném a následně ji ještě naložíte do humátu draselného, a to po dobu 8 hodin. Poskytnete jí tak dobrou stimulaci pro růst i ochranu před chorobami a škůdci.

Další možnosti ochrany cibule

Svou cibuli určenou pro výsadbu můžete také jednoduše přelít vroucí vodou, ale pozor – nikdy ji v horké vodě nenechávejte, jinak se bude vařit. Toto ošetření je vhodné provést nejlépe měsíc před výsadbou. V den D ji pak navíc posypte dřevěným popelem a zasaďte. Do otvoru pro sazečku doporučujeme nasypat také jednu lžičku popela, poslouží jako skvělé hnojení pro několik prvních týdnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Chcete se zbavit plísní a hniloby? Pak cibule naložte na dvě hodiny do soli. Dobře je poté očistěte a zasaďte. Na jednorázovou preventivní zálivku pak rozmíchejte 200 gramů soli na jeden litr vody. Dobrá úroda bude zajištěna. Myslete však také na dobré hnojení, jen pečlivé ošetření před výsadbou vám totiž pro maximální úrodu stačit nebude.

Hnití cibulí můžete zabránit i správnou sklizní

Jakmile začne nadzemní nať cibulí žloutnout, je vhodná doba k jejich sběru. Provádějte ho za suchého počasí, aby úroda ve sklepě nehnila. A nezapomeňte na to, že dva týdny před sklizní nesmíte záhon s cibulemi zalévat! Jestliže na to zapomenete nebo budete mít zkrátka smůlu na počasí, pak je výskyt hniloby téměř jistotou. Pomůže jen co nejrychlejší usušení cibule v copech a brzké zpracování viditelně poškozených kusů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články