Odrůdy pro domácí pěstování chilli papriček jsou k dostání v různých specializovaných obchodech, aktuálně je možné pořídit jak semena, tak rostlinky pro přesazení různých druhů včetně exotických s vysokou hodnotou pálivosti. Pěstování chilli papriček je v podstatě určitým druhem koníčku, který přináší velmi dobré výsledky a je příjemným obohacením kulinářských specialit, zejména jste-li milovníkem ostrého jídla.
Pěstitelé – začátečníci
Pokud nemáte s pěstováním chilli papriček žádné zkušenosti, doporučuje se pro začátek vybrat některé méně náročné odrůdy, které vyžadují menší péči a dosahují dobré výnosnosti v krátkém časovém úseku. Mezi ty nejpřijatelnější patří:
- Habanero
- Tabasco
- Apache
Všechny tři uvedené odrůdy jsou určeny pro pěstování v květináčích.
Jak na pěstování chilli papriček
Rostlinky se zpravidla rozmnožují vyséváním semen. Ty získáte buď vysušením semínek z předchozí úrody nebo ve specializovaných obchodech. Výběr semínek pro naklíčení vyžaduje pečlivé posouzení jejich kvality.
Výběr a klíčení semínek
Primárně je nutné, aby semínka nebyla stará – pokud je jejich stáří delší než tři roky, bude jejich klíčení velmi obtížné a pravděpodobně neúspěšné. Pokud semena koupíte a nehodláte je nechat klíčit ihned, skladujte je v optimálních podmínkách, tedy v suchém a temném prostředí při nízké teplotě. Pro klíčení vybírejte největší semena, nepoškozená či nedeformovaná, bez zjevných známek napadení škůdci. Klíčit můžete semena nechat na navlhčené tkanině, vatě či ubrousku, případně ve speciálních přípravcích na klíčení. Klíčení trvá několik týdnů, měly by být dodrženy vhodné podmínky – především stálá vlhkost a teplota kolem 20 °C.
Vysázení klíčků a péče o rostlinky
Klíčky se vysazují, jakmile jsou na nich vyrašeny dva protistojné lístky do připravené zeminy v dostatečně velikém a hlubokém květináči. Během růstu je potřeba se o rostlinky starat vhodným způsobem – potřebují především spoustu světla a dostatečnou zálivku. Růst lze podporovat také přihnojováním speciálními přípravky určenými na chilli papričky.