Grilování aneb hostina pod širým nebem, na kterou nezapomenete

                   

Nezůstávejte pozadu za ostatními a vytvořte tu nejlepší grilovačku, na kterou nikdo jen tak nezapomene. Stačí pár tipů a zvládnete grilování jako profesionálové.

Udržujte správnou teplotu

K přípravě masa potřebujete správně rozehřátý gril. Na to dokonce existuje naprosto jednoduchý test. Dejte svou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a chvíli počkejte. Jakmile vás bude žár pálit tak, že tam ruku udržíte maximálně šest vteřin, můžete připravovat ryby, čas čtyři vteřiny značí ideální chvíli pro klasické grilování steaků, a když ruku sundáváte hned po dvou vteřinách, opékejte zprudka.

Je libo domácí uzení?

Domácí uzení je velký hit. Můžete si pořídit domácí udírnu, ale stejně tak dobře lze dodat typické aroma pokrmům i v grilu. Ke kotlovým grilům je možné dokoupit generátor studeného kouře, k jiným zase speciální udící box na předem namočené udící lupínky. Vyzkoušet můžete různá aromata. Výslednou chuť výrazně ovlivňuje druh použitého dřeva.

Připravte maso správně

Ugrilovat můžete prakticky každé maso, jen nezapomeňte, že každý druh potřebuje jiné zacházení. Při přípravě musí mít všechny druhy pokojovou teplotu, proto vyndávejte z lednice alespoň dvě hodiny před grilováním. Pokud jste to nestihli, zabalte maso do alobalu, dejte blízko grilu a nechte chvíli prohřívat.

Pokud steak naklepete paličkou a marinujete předem v soli nebo do něj budete píchat vidličkou, přijdete o šťavnatost. Od tučnějšího masa nikdy neodřezávejte tuk, přijdete o jeho chuť.

Jak na dokonalý steak?

Steak nepotřebuje žádné zvláštní přípravy, jak by se někdy mohlo zdát. Vyndejte ho z lednice asi hodinu před grilováním. Grilujte při teplotě grilu 220 až 250 °C asi tolik minut, kolik je steak vysoký centimetrů z každé strany a polovinu doby nechte odpočívat. Tedy steak vysoký čtyři centimetry budete opékat čtyři minuty z každé strany a pak čtyři minuty necháte odpočívat. A můžete jíst. Drůbeží, vepřové marinujte ve slaném nálevu, přidejte koření a bylinky podle chuti a nechte alespoň čtyři hodiny tak.

Jde to i bez masa

Protože vegetariánská a veganská komunita se výrazně rozšiřuje, nezapomeňte i na takové hosty. Naštěstí dnes existuje mnoho variant bezmasých pokrmů:

  • vyzkoušejte nejrůznější zeleninu, klidně ji můžete dát do marinády a naložit,
  • ugrilujte tofu, sýr na gril,
  • různé druhy ovoce,
  • náhražky masa, které od originálu pomalu ani nerozeznáte.

Nezapomeňte na domácí marinádu

Nezapomeňte, že marináda je sice důležitá, ale nesmí jí být až moc. Má jen zdůraznit chuť masa, ne jí úplně přebít. Ke kvalitnímu masu stačí sůl, kterou posypete steak těsně před grilováním. Tím v mase udržíte dobrou šťávu. Nejlepší volbou jsou samozřejmě domácí marinády, které si připravíte z bylinek (bazalka, koriandr, rozmarýn či šalvěj).

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články