Paprikám a rajčatům se bude dařit, hnojivo z cibulových slupek milují

Drahá hnojiva z obchodu v srpnu nahradíte surovinou ze své domácnosti. Za pár korun rajčata i papriky skvěle vyživíte i bez zbytečné chemie.

Pěstování paprik i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý zahradník se těší, až bude moci v létě sklízet plody pěstovaných rostlin, a konečně tak ochutnat výsledek své několikaměsíční práce. Rajčatové keře obsypané masitými červenými plody vám zajistí hnojení cibulovými slupkami – a totéž platí i pro papriky. Za pár korun tak získáte vynikající přírodní hnojivo, které rostlinám dodá veškeré potřebné látky a posílí procesy zrání, jak radí magazín  iReceptář.

Na co si dát při pěstování rajčat pozor

Aby byla vaše úroda co největší a nejchutnější, měli byste dodržovat určitá pravidla. Přestože se nejedná o náročné plodiny, dokáží potrápit i zkušené pěstitele. Základem jejich správné péče je dostatek světla, tepla a vody. Vhodnými hnojivy pak doplníte potřebné množství živin, čímž stimulujete jejich růst a podpoříte imunitní systém. Rostliny tak budou mnohem silnější, zdravější a odolnější vůči škůdcům a nemocem.

Chraňte své rajčata před plísní. Efektivní lidové metody

Proč dát přednost přírodním hnojivům

Přestože je v obchodě k dostání velké množství speciálních hnojiv, často bývají plná nebezpečné chemie a toxických látek. Jejich dlouhodobé používání na vašich záhonech však může napáchat více škody než užitku. Přírodní alternativy jsou mnohem bezpečnější a šetrnější k životnímu prostředí i vašemu vlastnímu zdraví. Zvlášť pokud máte na zahradě malé děti nebo zvířecí mazlíčky, měli byste být s používáním chemických přípravků opatrní, jak upozorňuje web MagazínDoma.

Kroky ke skvělé letošní úrodě rajčat od A do Zet iZdroj fotografie: Depositphotos
Bohatou úrodu rajčat a paprik vám zajistí cibulové slupky. Pravidelně keře hnojte touto směsí a plody budou velké a šťavnaté.

Jak hnojit cibulovými slupkami

K výrobě tohoto hnojiva budete potřebovat 500 g cibulových slupek a 10 litrů vody. V kyblíku obě složky smíchejte a přesuňte na 5 dní na tmavé a teplé místo. Po vylouhování lze roztok použít k zalévání rajčat a paprik tak, jak je (opravdu není třeba ho nijak ředit). Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, aplikujte tuto zálivku každé dva týdny. Ke každé rostlině přilijte 500 ml tohoto roztoku – obvykle to bohatě stačí. A podobně lze zpracovat i slupky z brambor, jak jsme už na webu Chalupáři-Zahrádkáři ukázali.

Jak na pěstování rajčat od semínek po sklizeň

Čím hnojíte rajčata v srpnu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články