Ideální zálivka pro okurky: Perfektní úrodu zařídí popel či kravský hnůj

Aby vaše úroda okurek letos opravdu stála za to, sáhněte po přírodních hnojivech. Jejich příprava je opravdu jednoduchá.

Ideální zálivka pro okurky: Perfektní úrodu zařídí popel či hnůj i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Okurky seté (Cucumis sativus) z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) jsou oblíbenou teplomilnou zeleninou, které se daří v různých oblastech světa. Pro svou charakteristickou osvěžující chuť a křupavost však vyžadují dostatek slunečního světla, stálou zálivku a půdu bohatou na živiny. A právě onomu poslednímu se budeme dnes věnovat.

Botanické vlastnosti okurek

Okurky jsou tvořeny převážně vodou, která tvoří asi 95 % jejich hmotnosti, a proto je pro jejich růst nezbytná dostatečná hydratace. Mají dlouhé šlahouny, které nesou samčí i samičí květy, přičemž opylení závisí především na včelách. Jejich kořeny jsou však poměrně mělké, rozprostírají se kolem báze, což je činí citlivými na obsah živin ve svrchní vrstvě půdy. A právě tomuto aspektu péče o ně je zapotřebí věnovat velkou pozornost, jak píše web MagazínDoma.

Úloha popela jako hnojiva

Popel, zejména dřevěný, je vynikajícím zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a stopových prvků, které jsou pro zdravý růst okurek opravdu nezbytné. Draslík například hraje významnou roli při regulaci vody a fotosyntéze, hořčík zase podle webu Blíže k přírodě posiluje rostlinná pletiva.

  • Popel aplikujte na záhony okurek před výsadbou a poté znovu v polovině sezóny, abyste doplnili živiny.
  • Rovnoměrně ho rozprostřete kolem základny rostlin a dbejte na to, aby se nedotýkal stonků ani listů, aby nedošlo k popálení.
  • Použijte asi 3 polévkové lžíce popela na metr čtvereční záhonu.
  • Je důležité to s jeho množstvím nepřehánět, protože nadměrné množství může vést k zásaditosti půdy, která dokáže velmi účinně bránit příjmu živin.
Červencové hnojivo pro okurky: Obří úrodu zařídí popel i slunečnice

Aby okurky nebyly hořké: Záleží na způsobu zalévání, na každý metr čtvereční alespoň 5 litrů vody

Kravský hnůj jako doplněk

Kravský hnůj je dalším domácím zdrojem bohatým na živiny. Navíc skvěle zlepšuje strukturu půdy, pomáhá při zadržování vlhkosti a podporuje v ní mikrobiální aktivitu. Rovněž vašim okurkám poskytne vyvážený přísun dusíku, fosforu a draslíku.

  • Nejvhodnější je kompostovaný kravský hnůj, ten je třeba nejméně 6 měsíců kompostovat.
  • Poté ho na záhon naneste ve 2-3centimetrové vrstvě a zapravte jej do horních 6-8 centimetrů půdy.
Aby se vám letos úroda okurek nadprůměrně vydařila, vezměte si k ruce osvědčené přírodní pomocníky. Je to snadné. iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vám letos úroda okurek nadprůměrně vydařila, vezměte si k ruce osvědčené přírodní pomocníky. Je to snadné.

Uvidíte, že po něm okurky budou jako znovuzrozené. A skvěle vám může pomoci i hořčičný prášek, získaný z mletých hořčičných semen, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili.

Jak a čím své okurky hnojíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články