Co je nutné právě teď udělat s jahodovým keřem: Nejdůležitější je odstranění starých listů

Pravidelná péče o jahodníky je nezbytným základem pro zdravé a bohatě plodící rostliny. A končit by neměla ani po jejich odplození.

Proč prořezávat listy jahod: Snadno se tak zařídí kvalitní úroda i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jahody jsou nejen příjemným zpestřením letních dnů, ale mají také zajímavé botanické vlastnosti. Z technického hlediska není jahodník (Fragaria × ananassa) keř, jak se mu často přezdívá, ale vytrvalá rostlina. Útvar běžně označovaný jako „plod“ je pak ve skutečnosti zbytnělé květní lůžko, jak píše web NZIP, která na svém povrchu nese četná drobná semena, botanicky správně nazývaná nažky.

Proč se zaměřit na staré listy

Po sklizni, která obvykle vrcholí na začátku léta, je nezbytné rostliny jahodníku udržovat zdravé a produktivní i v dalších letech. Nejdůležitějším úkolem je odstraňování starých listů. Tyto totiž po sklizni často začnou odumírat a mohou přitom přitahovat různé choroby a škůdce, kteří mohou později napadnout a poškodit i zdravé části jahodníku. Proto je nutné se jich zbavit.

Co udělat po odplození jahodových záhonů: Poslední letošní kroky se postarají o bohatou úrodu napřesrok

Zjistěte, jak na správné mytí jahod a dalšího ovoce a pochutnejte si na plodech bez hmyzu a nebezpečných bakterií. iZdroj fotografie: Freepik
Věnujte jahodám trochu pozornosti a péče a ony se vám odmění bohatou úrodou lahodných plodů po celé léto.

Jak správně odstranit staré listy

K tomuto úkolu budete potřebovat čisté, vydezinfikované zahradnické nůžky. Postupujte opatrně, abyste nepoškodili centrální část rostliny, tzv. korunu či srdéčko, a nůžky vydezinfikujte vždy, když začnete stříhat novou rostlinu – vyhnete se tak nechtěnému přenosu obávaných virových chorob, které dokážou rychle zničit celý záhon. Pečlivým odstraněním starých listů podpoříte růst nových, zdravějších a silnějších listů, což přímo ovlivní produktivitu a zdraví celé rostliny.

Omlazování jahodníků jako bonus

Pravidelné odstraňování starých listů podle webu Extension nejen zabraňuje šíření chorob, ale také pomáhá „omlazovat“ rostliny jahodníku. Staré, nemocné nebo poškozené listy totiž mohou bránit růstu nových výhonů a omezovat celkovou vitalitu vašeho jahodového záhonu.

Díky tomuto prášku jahodníky krásně kvetou a plodí sytě červené jahody. Je čas posypat královské záhony

Během října je vhodné jahodníky pohnojit docela obyčejným dřevěným popelem iZdroj fotografie: Freepik
Proč prořezávat listy jahod: Snadno se tak zařídí kvalitní úroda.

A to byste zcela jistě nechtěli. A nezapomeňte ani na odnože, které na svých koncích vytvářejí nové rostliny, jež mohou mateřské rostlině odčerpávat mnoho energie. Pokud je nepotřebujete k množení, nemilosrdně se jich zbavte. Jahody se vám za to příští rok odvděčí bohatou úrodou. A určitě nezapomínejte ani na správné zamulčování jahod před zimou, o kterém Chalupáři-Zahrádkáři informovali už dřív.

Jak se o své jahodníky po odplození staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články