Srpnový booster pro jahody: Větší plody zařídí amoniak

Díky těmto strategiím výživy se vašim jahodám bude dařit. Ať už se rozhodnete pro jednoduchost amoniaku, nebo pro komplexní přístup.

Namulčované zrající jahody i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Než se ponoříme do šťavnatých podrobností o hnojení jahod, věnujme chvíli historickému vývoji těchto lahodných plodů. Jahody dráždí chuťové pohárky již od dob starého Říma, kde se konzumovaly nejen pro svou sladkou chuť, ale využívaly se také k léčebným účelům. Moderní zahradní jahody, na kterých si dnes pochutnáváme, začaly svou cestu ve Francii v 18. století, a to díky experimentu s křížením odrůd z Chile a Severní Ameriky. Díky tomu vznikly šťavnaté velké plody, na kterých si pochutnáváme.

Potřeba srpnové výživy

S příchodem srpna jsou podle webu RhylJournal vaše jahodníky v rozkvětu své síly. Toto období je klíčové, protože rostliny potřebují dostatek živin, aby během příštího roku vytvořily tak velké a šťavnaté plody, jaké od nich očekáváte. Jak ale nejlépe zajistit, aby vaše jahody dostávaly přesně to, co potřebují? Jedním z nejjednodušších a zároveň nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit úrodu jahod v srpnu, je hnojivo na bázi čpavku. Zde je vysvětlení, proč čpavek dělá zázraky:

  • Dodávka dusíku: Čpavek (NH3) je bohatý na dusík, klíčovou složku, která napomáhá rychlému růstu rostlin a vývoji živých a zdravých plodů.
  • Také pomáhá zvětšovat a dělit buňky: Pravidelné přihnojování roztokem čpavku tak může vést k viditelně větším jahodám.
dreveny popel

Dejte sbohem molicím na zahradě, účinnými zbraněmi je popel a amoniak

Aby se vašim jahodám během příští sezóny dařilo opravdu perfektně musíte je právě teď správně vysadit – vyvarujte se nejčastějších chyb iZdroj fotografie: Pixabay
Aby se vašim jahodám během příští sezóny dařilo opravdu perfektně musíte je právě teď správně pohnojit – vyvarujte se nejčastějších chyb.

Příprava čpavkového hnojiva

K přípravě tohoto účinného lektvaru budete potřebovat jen 10 litrů odstáté vody pokojové teploty (dešťová voda je vhodná, ale nesmí být příliš studená) a 3 polévkové lžíce čpavku. Ten jednoduše důkladně rozmíchejte ve vodě a hotový roztok použijte jako vydatnou zálivku. Nezapomeňte, že je důležité vyhnout se promáčení listů, aby nedošlo k jejich poškození, jak radí web Johnson.

Stačí umýt ovoce a zeleninu vodou? Užitečný průvodce mytí jídla, který by měl každý vědět

Pamatujte, že klíčem k úspěšnému zahradničení je nejen péče, kterou mu věnujete, ale také radost, kterou z něj máte. iZdroj fotografie: Freepik
Pamatujte, že klíčem k úspěšnému zahradničení je nejen péče, kterou mu věnujete, ale také radost, kterou z něj máte.

Hodit se může i vydatnější hnojivo

Pro ty, kteří chtějí udělat něco navíc, může být vstupenkou k bohaté úrodě vytvoření komplexnější směsi živin. Jedná se o směs syrovátky, jódu a dřevěného popela. Do 10 litrů vody nalijte 2 šálky syrovátky a půl lžičky jódu a přisypte 120 gramů dřevěného popela. Směs dobře promíchejte v kbelíku, dokud se všechny složky zcela nespojí. Rovněž použije jako zálivku. A určitě nezapomínejte ani na správné mulčování nebo sanitární střih, o nichž Chalupáři-Zahrádkáři informovali už dřív.

Jak na pěstování stáleplodících jahod – je to snadné

Jak připravujete své jahody na příští sezonu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články