Maximální využití cukety: Nastrouhaná nebo nakrájená, v mrazáku vydrží čerstvá celý rok

V mrazáku můžete uskladnit většinu přebytků letní zeleniny – ani cuketa není výjimkou. Chce to však znát pár šikovných triků.

Jak uskladnit cuketu, vyzkoušet můžete například zamražení i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Správně zabalené cukety vydrží v mrazničce až rok bez výrazné ztráty kvality. Abyste však této žádané lhůty opravdu dosáhli, musíte dodržet několik základních pravidel, jak radí web BHG. Jinak z mrazáku vytáhnete slepený cucek, který zpracujete jen stěží.

V čem skladovat cuketu

Používat musíte vždy vzduchotěsné nádoby nebo odolné mrazicí sáčky, abyste minimalizovali působení vzduchu. Před uzavřením z nich také co nejvíce vzduchu vytlačte, abyste zabránili spálení zeleniny v mrazničce. A jak na to?

Bleskové zmrazení cukety je základ

Rozložte kousky cukety na plech v jedné vrstvě a dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly. Tomuto postupu se říká bleskové zmrazení, jak konstatuje web Almanac, a pomáhá opravdu extra rychle zmrazit jednotlivé kousky, čímž se zabrání tomu, aby se v mrazničce spojily dohromady. Jakmile jsou cukety pevně zmrazené, můžete je přendat do sáčku nebo nádoby vhodné do mrazničky.

Česnek oloupete už za 10 sekund, pomůže obyčejná nádoba s víkem

Česnek vydrží čerstvý klidně celý rok, stačí ho zamrazit

Pojďme se ponořit do 10 kreativních a praktických metod skladování cuket, které zajistí čerstvost až na 12 měsíců! iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud se vám letos hojně urodila cuketa, naučte se, jak ji správně skladovat. Skvělým pomocníkem vám může být mrazák.

Tajemství zmrazování nakrájené cukety

Zmrazování rozdrcené cukety je užitečné zejména při pečení. Díky vlhkosti obsažené v cuketě bývá pečivo vláčnější (a vydrží tak po delší dobu). Po nastrouhání (nejlépe většími otvory na klasickém struhadle) ji rozložte na papírové utěrky a přitlačte, abyste odstranili co nejvíce vlhkosti.

Poté odměřte množství obvykle používané v receptech (například jeden šálek) a uložte ho do vzduchotěsných sáčků do mrazničky. Nezapomeňte každý sáček označit datem a množstvím. Pokud ovšem nemáte v mrazáku dost místa, můžete ji i zamrazit, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve.

Jahody, maliny i borůvky vydrží klidně až 12 měsíců, chce je jen správně zamrazit

Zmrazení cukety nejen prodlužuje její trvanlivost, ale také zachovává její nutriční hodnoty, takže je zdravou volbou pro každé roční období. iZdroj fotografie: Unsplash
Zmrazení cukety nejen prodlužuje její trvanlivost, ale také zachovává její nutriční hodnoty, takže je zdravou volbou pro každé roční období.

Jak se používá zmrazená cuketa

Když jste připraveni zmrazenou cuketu použít, není třeba ji při přípravě pokrmů rozmrazovat. Pro pečení nebo smažení postačí rychlé opláchnutí pod teplou vodou nebo krátký odpočinek při pokojové teplotě. Mějte ovšem na paměti, že po rozmrazení je cuketa měkčí a hodí se spíše pro vařené pokrmy než pro syrové úpravy.

Jak skladujete své přebytky zeleniny vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články