Je čas dát vodnímu kameni sbohem: Jen kulička alobalu a v záchodě se už neukáže

Vodní kámen je nepříjemný problém, který dovede hodně potrápit. Naštěstí jsou tu dva jednoduché triky, jak na něj.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Udržet toaletu v čistotě patří mezi priority prakticky každé domácnosti. Zbavíte se tak mikrobů, bakterií, případně plísní a neohrožujete svoje vlastní zdraví. Sem tam se ovšem vyskytne vodní kámen, který se jen obtížně odstraňuje, jak píše Wikipedie. Následně obvykle sáhnete po různých chemikáliích. Nicméně ani to někdy nepřinese vytoužený výsledek. Přitom se to celé dá vyřešit zcela jednoduchým trikem.

Proti vodnímu kameni pomůže alobal

Až budete příště čistit vodní kámen v toaletě, nevrhejte se do tohoto po hlavě. Naopak, mnohem lépe uděláte, když si k ruce vezmete alobal. Vytvořte z něj čtyři větší čtverce, do jejich středu nasypte jedlou sodu, a vytvarujte kuličky. Ty vhoďte na 20 minut do toalety. Alobal společně se sodou vodní kámen změkčí, takž potom půjde mnohem snáze odstranit. Postačí vám k tomu jen WC štětka a pár minut práce. Jakmile spláchnete, bude vaše WC zase jako nové.

Proč občas nalít jar do WC? Prostředky na mytí nádobí uvolní ucpaný odpad, dodají svěží vůni a odstraní odolné usazeniny

Na toaletě často dochází k tomu, že musíte bojovat s vodním kamenem. K jeho eliminaci lze samozřejmě použít jednoduchý trik. iZdroj fotografie: Freepik
Na toaletě často dochází k tomu, že musíte bojovat s vodním kamenem. K jeho eliminaci lze samozřejmě použít jednoduchý trik.

Jak vyrobit mátový osvěžovač

Jestli je vaše koupelna vybavena klasickým záchodem s nádržkou, dá se snadno vyrobit osvěžovač pro každé spláchnutí. Bude pak vydávat příjemnou mátovou vůni. Je to opravdu jednoduché a zvládnete to za pár minut (a také za pár korun). Kupte klasickou zubní pastu a propíchněte – ideálně špendlíkem – její tubu na několika místech. Pak ji trochu zmáčkněte, aby pasta samotná mohla otvory volně protékat. Tuto tubu pak vložte do nádržky s vodou na splachování a máte hotovo.

Proč se vyplatí dávat hřebíček do WC: Jediná hrstka působí jako čistič a osvěžovač v jednom

Kousek alobalu může rostlinám udělat opravdu cennou službu iZdroj fotografie: Depositphotos
I docela obyčejný alobal vám může skvěle pomoci s péčí o vaši toaletu.

Vlastně jste tak ovoněli mentolem (nebo jinou příchutí konkrétní pasty) samotnou vodu na splachování. Kdykoli tak spláchnete, dostane se vám do prostoru vůně z pasty. Hlavně nezapomeňte, odkud se bere, a občas to uvnitř nádržky zkontrolujte. Tuba sice vydrží opravdu dlouho, ale i ona bude jednou potřebovat vyměnit. A stejně šikovně vám pomůže i hřebíček, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak o svou toaletu pečujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články