Trik na výběr té nejlepší dýně: Pozornost věnujte hlavně stopce a slupce

Zralost dýně lze určovat podle několika faktorů. Mezi ty nejdůležitější však rozhodně patří vzhled její slupky – čím krásnější, tím zralejší.

i Zdroj fotografie: MatthewHoobin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chcete-li si koupit dobrou dýni, musíte nejprve zvážit její účel. Různé odrůdy plní různé kulinářské nebo dekorativní funkce. Například obyčejná dýně (často ji seženete třeba pod označením dýně na Halloween) je sice oblíbená a velmi levná, ale bývá nejméně sladká a má jemnější chuť, jak píše web BHG.

Obyčejná dýně není žádný zázrak

Nejlépe se hodí pro slané pokrmy nebo podzimní dekorace. Naproti tomu muškátová dýně je díky své mírně vodnaté dužině a sladké chuti ideální do polévek a pyré. Dýni hokaido si můžete vychutnat i se slupkou (jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali) a je ideální na pečení a přidávání do pečiva.

Populární dýně Hokkaido vám zachutná a na zahradu přinese barevné zpestření

Chcete-li vybrat dobrou, je nezbytné věnovat pozornost slupce. iZdroj fotografie: Pixabay
Chcete-li vybrat dobrou dýni, je nezbytné věnovat pozornost slupce.

Podobné využití má i japonská zelená dýně, která je mírně sladká. Dlouhá a žlutá špagetová dýně se po upečení rozdělí na nudličky, což z ní dělá vynikající náhradu těstovin. A nesmíme zapomenout ani na hruškovitou máslovou dýni, která je díky své jemné chuti a malé dutině se semeny snad nejuniverzálnější.

Řiďte se vzhledem slupky

Chcete-li vybrat dobrou, je nezbytné věnovat pozornost slupce. Hladká a pevná slupka značí kvalitnější dýni, zatímco drsná slupka naznačuje podle webu BobTylerToyota vláknitou dužinu. Vyhněte se dýním se skvrnami nebo odbarvením, protože pravděpodobně nemají dobrou chuť. Dýně se zářivými barvami také obvykle obsahují více vitamínů a dalších užitečných látek. Platí to hlavně o antioxidantech, jež se ukrývají v různých přírodních barvivech. Dobrým ukazatelem je také hmotnost – pokud je dýně na svou velikost těžká, má pravděpodobně více dužiny.

Bílé skvrny na listech cukety a dýně, jak se jich zbavit jednou provždy velmi efektivní metodou

Pokud si chcete v obchodě vybrat dobrou dýni anebo uvažujete nad zralostí té, která vám roste na zahrádce, pomozte si lidovou moudrostí. iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud si chcete v obchodě vybrat dobrou dýni anebo uvažujete nad zralostí té, která vám roste na zahrádce, pomozte si lidovou moudrostí.

A nezapomeňte ani na slupku jako takovou – čím lesklejší bude, tím lepší dýni získáte. A kam dýni uložit? Nejlépe se jí bude dařit na chladném, zastíněném místě s řádným větráním. Pohlídejte si také její zdraví, stopka nesmí být nalomená a nikde na slupce dýně nesmíte najít ani to nejmenší narušení. Jinak vám tahle zelenina čerstvá dlouho nevydrží.

Potravinová soběstačnost – Hokaido? Jdeme sklízet univerzální dýni do kuchyně!

Jaké jsou vaše osvědčené triky při výběru dýní?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články