Šišky se vyplatí sbírat po kilech. Na zahradě slouží jako mulčovací kůra

Komerční mulče, zejména syntetické nebo barvené varianty, mohou obsahovat škodlivé chemikálie. Použijte místo nich šišky.

i Zdroj fotografie: Tigerente / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Když se řekne šiška, většina lidí si představí sezónní dekoraci nebo dobrůtku pro veverky, ale tyto pichlavé drahokamy mají na zahradě překvapivě i mnoho praktických využití. Vytvoříte z nich například opravdu skvělý mulč.

Šišky jako organický mulč

Mulčování hraje zásadní roli při udržování zdravé zahrady, jak píše web HarvestSavvy. Funguje jako bariéra, zadržuje vlhkost v půdě a blokuje plevel, který soupeří o živiny. A právě borovicové šišky, ať už celé nebo drcené, slouží jako opravdu vynikající organický mulč. Mají totiž několik výhod:

  • Pomáhají půdě zadržovat vlhkost tím, že zabraňují odpařování. To je výhodné zejména v horkých letních měsících, kdy rostliny potřebují veškerou možnou hydrataci.
  • Šišky vytvářejí na záhonu silnou vrstvu, která ztěžuje zakořenění a růst plevelů.
  • Mohou zůstat na místě i po několik let, protože se rozkládají opravdu pomalu.

Přirozený doplněk pro kyselomilné rostliny

Borové šišky jsou mírně kyselé, takže jsou obzvláště užitečné v okolí rostlin, kterým se daří v kyselé půdě. Borůvky, azalky, rododendrony a další kyselomilné rostliny si je dozajista zamilují. Použitím šišek jako mulče pomůžete těmto rostlinám růst silněji a zdravěji bez nutnosti umělých půdních doplňků.

Co s vánočním stromkem po Vánocích: Nejde o žádný bezcenný odpad, dá se z něj udělat mulč nebo postřik proti škůdcům

Šišky vytvářejí na záhonu silnou vrstvu, která ztěžuje zakořenění a růst plevelů. iZdroj fotografie: Pixabay
Šišky vytvářejí na záhonu silnou vrstvu, která ztěžuje zakořenění a růst plevelů.

Při rozpadu jsou bohaté na živiny

Jednou z největších výhod použití borových šišek jako mulče je podle magazínu HouseDigest to, že jsou zdrojem živin, které se z nich pomalu uvolňují. Jak se totiž tyto malé pichlavé poklady postupně rozkládají, vracejí do půdy cenné organické látky a časem ji obohacují. A čím? Dodají jí například uhlík a třísloviny, které zlepšují strukturu půdy a zvyšují její úrodnost.

Snadná příprava: Rozdrťte a rozprostřete

Použití borových šišek jako mulče je jednoduché. Můžete je použít buď celé, nebo je rozlámat na menší kousky, záleží na vašich preferencích a velikosti vašich rostlin. Jejich mírné rozdrcení může pomoci urychlit proces rozkladu a vytvořit jemnější vrstvu mulče, zatímco celé šišky poskytují strukturovanější vzhled, který může vyhovovat estetice některých zahrad.

Lidová praktika na zničení a zamezení šíření plevele: Pomůže mulč nebo soda

Používáním borových šišek jako mulče nejen prospějete svým rostlinám a půdě, ale také pomůžete životnímu prostředí. iZdroj fotografie: Pixabay
Používáním borových šišek jako mulče nejen prospějete svým rostlinám a půdě, ale také pomůžete životnímu prostředí.

Drcení šišek lze snadno provádět ručně nebo je můžete rozšlapat pevnou obuví. Pro větší dávky zvažte použití zahradních nůžek nebo drtiče. Jakmile je připravíte, rozprostřete šišky rovnoměrně kolem základny rostlin a pokryjte jimi půdu do hloubky alespoň 5-10 cm, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Z jakých materiálů děláte mulč na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články