Mšice se letos množí velmi rychle. Nenechte si jimi zničit zahradu

                   

Letošní sezóna je bohužel velmi přívětivá pro různé škůdce. Je vlhko a teplo, takže se jim velmi dobře daří. A nejvíce to je patrné zejména u mšic. Mšice jsou malý hmyz, který rostlinám škodí především tak, že saje šťávu z různých částí rostliny. Té pak chybí životodárná tekutina, a navíc mohou mšice také přenášet nebezpečné virózy.

Zasáhněte včas

Pokud máte se mšicemi osobní zkušenost, jistě víte, jak obtížně se jich zbavuje a jaké škody mohou napáchat. Pokud tedy kolonii mšic odhalíte, nevyplácí se čekat, že sami odejdou nebo se jich rostlina nějak sama zbaví. Je nutné rychle a účinně zasáhnout.

Ochrana proti většině druhů mšic je podobná. Pokud dbáte trochu na ekologii a nechcete na zahradě používat tu největší chemii, můžete použít k ochraně oleje (například Ekol) nebo draselnou sůl mastných kyselin (např. Neudosan).

Hubení pesticidy

Jde-li o výskyt mšic na velkých plochách, je často nutné použít insekticidy. Tyto látky jsou výjimečné tím, že pro teplomilné živočichy nepředstavují nebezpečí, ale účinně hubí všechny druhy hmyzu, a to bohužel včetně těch užitečných. Je třeba si tedy také uvědomit, že případným použitím insekticidu ohrožujete třeba i včely.

Mšice samy mají některé své přirozené nepřátele. Například slunéčka sedmitečná, larvy pestřenek a mšicomarů. Přednost tedy určitě dejte vždy přípravkům selektivním, které hubí pouze mšice a ostatní hmyz je proti nim dobře odolný.

Odolnost mšic

Při použití insekticidů také většinou není nutné postřiky opakovat. Už první postřik populaci výrazně oslabí a zbytek bude vyhuben přirozenými nepřáteli. Je třeba upozornit také na to, že některé druhy mšic již získaly velkou odolnost proti insekticidům, a proto se může stát, že první přípravek, který vyzkoušíte, nezabere. Přípravky tedy musíte vyzkoušet a případně vystřídat nebo obměnit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články