Jak topit dřevem a ušetřit: Záleží na výběru dřeva, smrk a olše nemají v krbu co dělat

Druh dřeva a způsob jeho přípravy a skladování mohou mít významný vliv na tepelný výkon i úsporu nákladů.

Dřevo bude hořet dvakrát déle, důležité je skládat velká polena jako první i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při vytápění dřevem je zásadní typ palivového dřeva, které používáte. Různé druhy dřeva mají různou hustotu, vlhkost a vlastnosti hoření, které ovlivňují jejich schopnost produkovat teplo. Pro nejúčinnější vytápění vždy používejte tvrdé druhy dřeva, jako je dub, buk a jasan. Tato dřeva mají vysoký obsah energie, hoří déle a poskytují trvalé teplo.

Měkké dřevo se příliš nehodí

Naproti tomu měkká dřeva, jako je třeba oblíbený smrk a olše, hoří rychle, ale neudrží teplo dlouho, jak podotýká web Brunner. Měkké dřevo je často vhodnější na podpal, protože se snadno rozhoří, ale nemá smysl ho používat jako primární palivo pro dlouhodobé vytápění.

  • Smrk: Toto měkké dřevo rychle hoří a zpočátku vydává velké množství tepla, ale stejně rychle vyhoří. Jeho sklon k jiskření ho navíc diskvalifikuje z používání v otevřených ohništích, kde by mohl snadno způsobit požár.
  • Olše: Přestože je olše o něco lepší než smrk, má i některé nevýhody. Rychle hoří a neposkytuje tak dlouhotrvající teplo jako tvrdé dřevo. Někdy ji lze použít v mixu s tvrdými dřevy, ale sama o sobě není pro vytápění příliš praktickou volbou.

Běžný odpad z grilování jako zahradní hnojivo: Dřevěný popel prospěje rostlinám po všech stránkách jako nic jiného

Výdrž palivového dřeva iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud vám vytápění nejde od ruky tak dobře, jak byste si nejspíš představovali, zkontrolujte, zda náhodou nepoužíváte špatné dřevo.

Proč záleží na obsahu vlhkosti

Ani to nejlepší dřevo ovšem nebude dobře fungovat, pokud bude příliš vlhké. Správně vyzrálé palivové dřevo by mělo mít vlhkost nižší než 20 %. Dřevo s vyšší vlhkostí vyžaduje více energie na odpaření vody, což vede k nižšímu tepelnému výkonu a nadměrnému usazování kreozotu v komínech, což může být nebezpečné.

Při nákupu dřeva si můžete koupit předzpracované palivové dřevo již přímo „hotové“ ke spalování, nebo si ho můžete zpracovat sami naštípáním a naskládáním na dobře větraném a suchém místě. Pokud si ho však budete chtít vysušit sami počítejte s tím, že podle varování z webu WeLoveFire potrvá jeho řádné vyschnutí 6 měsíců až rok.

Ne každé dřevo hoří stejně. Pro dlouhé a trvalé hoření je nejlepší tvrdé dřevo, jako je dub, buk a javor.

Dřevo bude hořet dvakrát delší dobu, stačí ho jen správně naskládat do kamen

V mnoha evropských zemích se zavádějí přísnější zákony na omezení emisí a vytápění dřevem se stává stále častěji cílem. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud používáte správný typ dřeva, může být topení dřevem mnohem úspornější než mnohé jiné běžně používané způsoby.

Správné skladování dřeva

Špalky skladujte nad zemí (třeba na dřevěné paletě) a přikryjte je, aby se do nich nedostala vlhkost, ale boky nechte otevřené pro cirkulaci vzduchu. Uzavřít je do igelitového skleníku, jako to někdy na zahradách vidím, je pěkná pitomost,“ radí chatař Honza T. z Mladé Boleslavi.

Jakým dřevem v krbu či kamnech topíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články