Domácí čistič dřezu: Odtok se už neucpe, stačí do něj jednou za čas hodit citronovou kostku

Kuchyňský dřez se často ucpává zbytky jídla a olejem, zatímco v koupelně jsou hlavními viníky vlasy a mastné kosmetické přípravky.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když dřez přestane správně odtékat, následný nepříjemný zápach situaci jen zhoršuje. Existuje však snadné a ekologické řešení: domácí citronové kostky! Nejenže účinně zabraňují ucpávání, ale navíc neobsahují žádné agresivní chemikálie a jejich výroba nestojí téměř nic.

Proč se ucpávají odtoky?

Než se pustíme do řešení, je důležité pochopit, jak se odtoky ucpávají. V kuchyních jsou největšími viníky částečky jídla, oleje a mastnoty. Tyto zbytky se časem nahromadí uvnitř odtokového potrubí, zpomalí průtok vody, a nakonec vedou k úplnému ucpání, jak konstatují stránky Dummies.

Dokonce i kávová sedlina, kterou mnoho lidí považuje za neškodnou, může k tomuto problému velmi významně přispět. V koupelnách se zase v potrubí hromadí vlasy, mýdlová pěna a mastné kosmetické přípravky, které vytvářejí lepkavou kaši, jež nakonec odtok vody definitivně ucpe.

Efektivní a levný způsob, jak rychle vyčistit dřez i odpadní potrubí bez pomoci instalatéra

Pročištění odtoku pomocí obyčejného brčka může být jednoduchým a účinným způsobem, jak tento problém řešit iZdroj fotografie: Depositphotos
Ucpané odtoky a nepříjemný zápach jsou v domácnostech častým problémem, a to zejména v kuchyních a koupelnách.

Síla citronových kostek

Hledáte jednoduché přírodní řešení, jak zabránit ucpání odtoku a udržet kuchyňský dřez svěží? Pak vstupte do hry s ledovou kostkou z citronu. Tyto kostky nejenže účinně odstraňují nahromaděné nečistoty, ale také zanechávají ve dřezu fantastickou vůni. A co je na tom nejlepší? Můžete si je snadno vyrobit doma z běžných surovin. Potřebovat budete:

  • Půl citronu (s kůrou)
  • Dvě lžičky soli (tu doporučuje pro čištění odtoku i web ScienceWorld)
  • Saponát
  • Vodu
  • Zásobník na kostky ledu

Začněte tím, že nakrájíte polovinu citronu (kůru si ponechte) na malé kousky. Ty vložte do mixéru, přidejte dvě lžičky soli a tolik vody, aby bylo vše zcela potopeno. Mixujte, dokud se směs nezmění v hladkou pastu.

Zbytky jídla, které by se vůbec neměly dostat do dřezu, potrubí a odpadu

Aby vás už nikdy neobtěžoval zápach z odpadu, vezměte si k ruce šikovný domácí prostředek. Najdete ho ve své poličce s kořením. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vás už nikdy neobtěžoval zápach z odpadu, vezměte si k ruce šikovný domácí prostředek.

Vše přelijte přes jemné sítko, abyste oddělili tekutinu od dužiny. Chcete mít jen hladkou citronovou vodu, nic víc. Do té přidejte pár kapek saponátu a vše nalijte do zásobníku na kostky ledu. Vložte na několik hodin do mrazničky a nechte zmrznout. A jakmile začnete mít s dřezem potíže, vložte jednu kostku do odtoku a nechte přirozeně roztát. Nakonec dřez propláchněte horkou vodou a máte hotovo. Uvidíte, že bude zase odtékat absolutně perfektně.

Jak s ucpaným dřezem bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články