Podzimní brigáda pro vás i vaše děti: Nasbírané bukvice se dají prodat za pěkné peníze, zbytek pak můžete zpracovat

I když si většina lidí spojuje podzim se sběrem kaštanů nebo žaludů, ve skutečnosti si získávají stále větší pozornost bukvice. Dá se na nich vydělat.

Podzimní brigáda pro vás i vaše děti: Nasbírané bukvice se dají prodat za pěkné peníze, zbytek pak můžete zpracovat i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Bukvice pocházejí z buku lesního (Fagus sylvatica), běžného druhu, který se vyskytuje v lesích mírného pásma po celé Evropě. Tyto „ořechy“ se již dlouho používají k různým účelům, od krmiva pro zvířata až po olej na vaření, ale v posledních letech jejich hodnota prudce vzrostla díky zvýšené poptávce po udržitelných a lokálních produktech.

Proč je poptávka právě po bukvicích

Bukvice jsou vyhledávány nejen pro zalesňování (jsou základním zdrojem pro nové sazenice ve školkách), ale také pro své kulinářské využití. Při správné úpravě jsou totiž nenáročným, ale chutným doplňkem tradiční stravy a lze je pražit, zpracovávat na mouku nebo dokonce lisovat na olej, jak píše web iPrima.

S rostoucí oblibou udržitelných produktů z volné přírody ovšem poptávka po bukvicích výrazně vzrostla, což zvyšuje jejich ceny. Sběr bukvic se tak stává lukrativnějším podnikáním, než tomu bylo ještě před několika lety.

S rostoucí oblibou udržitelných produktů z volné přírody ovšem poptávka po bukvicích výrazně vzrostla iZdroj fotografie: Pixabay
S rostoucí oblibou udržitelných produktů z volné přírody ovšem poptávka po bukvicích výrazně vzrostla.

Načasování je důležité: sezóna sběru bukvic

Ideální doba pro sběr bukvic začíná v říjnu, kdy bukvice začínají padat ze stromů. Je důležité jednat rychle, protože čas na úspěšnou sklizeň je krátký. První opadané kusy jsou často suché, duté nebo napadené hmyzem, proto je klíčové počkat až na ty zdravé a plné.

Jedním z nejpřitažlivějších aspektů sklizně bukvic je podle stránek BylinkyProVšechny jejich obrovské množství. V bohaté sezóně jich může jeden buk vyprodukovat 30 až 50 kilogramů. Jsou sice lehké a malé, ale díky jejich množství pod jedním stromem je sběr poměrně snadný.

S příchodem podzimu se svět promění v paletu červené, zlaté a hnědé barvy. Ovšem na zemi se ukrývají i mnohem zajímavější věci. iZdroj fotografie: Pixabay
S příchodem podzimu se svět promění v paletu červené, zlaté a hnědé barvy. Ovšem na zemi se ukrývají i mnohem zajímavější věci.

Kolik za bukvice dostanete

Bukvice však musí být při sběru pro prodej čisté a nepoškozené. V závislosti na trhu a lokalitě můžete dostat až 250 korun za kilogram, což je výrazně více než u jiných podzimních plodů, jako jsou třeba kaštany nebo žaludy. A bukvice, které neprodáte, můžete doma zpracovat na výživnou mouku. Organismu dodáte řadu významných živin, a jako bonus ještě ušetříte.

Jaké poklady přírody sbíráte na podzim vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články