Právě teď je ta nejlepší doba k tomu, abyste svá rajčata na záhoncích pořádně nadopovali těmi správnými živinami. Lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) je totiž na živiny vcelku náročný. Pokud mu je však dopřejete, překvapí vás hojností chutných, voňavých a především velkých plodů. Mimochodem – z botanického hlediska jde vlastně o bobule (i proto by mělo být rajče správně řazeno mezi ovoce).
Hnojení rajčat sodou, popelem a kvasnicemi zajistí skvělou úrodu
Hnojivo z těchto tří složek si vyrobíte snadno. Prim v něm hraje popel, v němž najdete 1,5 gramu fosforu, 4 gramy draslíku a 12 gramů vápníku na 100 gramů váhy. Jedlá soda pomáhá rostlinám s obranyschopností a droždí jim dodá prospěšné bakterie, které jim pomohou lépe využívat živiny obsažené v půdě. A jak si hnojivo pro rajčata připravit? Sodu, popel a kvasnice jednoduše smíchejte.
Do deseti litrů vody nasypte sklenici popela a přidejte kostku droždí a deset lžic jedlé sody. Nechte společně chvíli vylouhovat a poté směs použijte jako zálivku. K jedné rostlině vám bude stačit asi půl litru tohoto účinného prostředku. Rajčata vyživí, a vy se tak můžete v jejich dužině těšit na vitamíny C, B a E, minerály draslík a hořčík a také prospěšný karoten, mnohdy nedostatkový lykopen, zeaxanthin a komplexně působící lutein.
Jak často rajčata zalévat výživovou směsí
Pokud nechcete, aby rajčata na vašem záhonu trpěla nepříjemnou podvýživou, použijte dvě sklenice zálivky jedenkrát do týdne. Zalévejte ráno nebo večer, aby se živiny stihly dostat až ke kořenům dřív, než se voda vypaří. A dejte pozor na to, aby jí příliš mnoho neulpělo na listech, mohly by se popálit.
Proti chorobám pomůže osvědčený prostředek
Ne vždy však dokážeme žloutnutí listů zabránit. Pokud ho způsobují virové nebo bakteriální nákazy, připravte si na ně účinný prostředek. Na pět litrů vody budete potřebovat jednu lžíci jedlé sody, jednu lžíci rostlinného oleje a třicet gramů strouhaného mýdla. Použijte nejlépe takové, které bylo původně určeno na prádlo.
Postřikem ošetřete listy ze všech stran (zaměřte se zejména na tu spodní). Podle potřeby opakujte, ale ne častěji než 2x do týdne. Jinak by naopak hrozilo poškození listů. Nebojte se, plodům nijak neublížíte a budete je moci konzumovat i v průběhu takového ošetření. Jen je předtím dobře omyjte.