Prvním tipem pro pěstování rajčat je rozhodně použití mléka. Pro řadu z vás to pravděpodobně bude překvapení. Mléko totiž obsahuje pestré spektrum prospěšných mikrobů, jež prospívá vaší půdě i rostlinám. Ideální je v tomto ohledu čerstvé mléko, protože nebylo vystaveno teplu, které řadu těchto pomocníků nenávratně ničí. Navíc je používání mléka pro hnojení starodávnou a prověřenou technikou, jež vám pomůže k lepší úrodě.
Proč právě mléko? Osvědčuje se jako hnojivo i ochrana
Především proto, že mléko je podle dosavadních poznatků účinným dezinfekčním prostředkem, který brání manuálnímu přenosu virů zejména ve skleníkovém prostředí. Použijte ho tedy k dezinfekci nůžek i samotných listů rajčat. A uplatňuje se i jako fungicid chránící rajčata proti houbovým chorobám, jako jsou plísně.
Postřik zředěným mlékem tak snižuje náchylnost rajčat (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) k napadení houbami. Stačí, pokud ho použijete zředěné (50 % mléka a 50 % vody). Lze s ním zalévat nebo ho aplikovat jako postřik na listy. I jejich prostřednictvím totiž rajčata získávají výživu.
Aby vám úrodu nezničily mšice
Ale nejde jen o výživu, postřik z mléka aplikovaný 1x týdně ochrání rajčata před mšicemi, třásněnkami a roztoči. Jen pamatuje na to, že zejména při použití v uzavřeném nebo špatně větraném skleníku tato biologická ochrana velmi brzy nepříjemně zapáchá. Mléko je pak samozřejmě také dobrým zdrojem vápníku a hodí se nejenom pro rajčata, ale také pro papriky a cukety.
Na co ještě u rajčat dbát
Aby byla úroda maximální, dopřejte jim také vhodnou oporu a nezapomeňte na vylamování bočních výhonů, které rostlinu zbytečně oslabují. Podpoříte tak tvorbu nových plodů. Od září také vylamujte nové květy. Rajčata z nich by stejně už nedozrála. Místo toho nechte keříky, aby všechnu svou energii soustředily na dozrávání posledních chutných a šťavnatých plodů. Vyplatí se to.