Každý druhý Čech, neví, jak správně naplnit myčku. Nedělejte zásadní chyby

                   

Domácí spotřebiče jsou velmi dobrými pomocníky při péči o jednotlivé předměty denní potřeby. I o ně je však nutné se správně starat, aby byly dlouho a správně funkční a jejich životnost dosahovala optimálních hodnot. Jedním z výdobytků moderní doby jsou vedle automatických praček i myčky nádobí.

Tento spotřebič zatím neokupuje přední příčky domácího vybavení, jeho výhody v časové a energetické úspoře, stejně jako ekologický provoz spojený se spotřebou vody, se však zamlouvají stále většímu počtu uživatelů. Kvalita umytého nádobí závisí především na tom, jakým způsobem se o myčku staráme. Vzhledem k nehomogennímu odpadu, který produkuje, je potřeba nejen pravidelně čistit odpadní cesty, jelikož ulpívající nečistoty mohou nádobí a kuchyňské náčiní poškodit či opětovně zašpinit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak se o myčku správně starat

Jedním z důležitých aspektů užívání myčky je její správné plnění, které zajistí, že u nádobí nedojde k nežádoucímu poškození. Vedle něj je pak potřeba pravidelně kontrolovat vnitřní podmínky a odstraňovat přebytečný odpad, aby nedocházelo k jeho návratu do mycího cyklu. Zde je několik typů, jak správně skládat nádobí do myčky, aby bylo vždy čisté. Jako všechny spotřebiče i myčky mají výrobcem určený návod, jak mají být používány, podle kterého je také mycí prostor členěn. Správné uložení nádobí koreluje s vestavěnými technickými prvky a mělo by být prováděno s ohledem na jejich řešení separátně pro:

  • jídelní nádobí (talíře, misky)
  • keramické nádobky na nápoje
  • plastové nádobí
  • příbory a kuchyňské náčiní
  • pánve a hrnce
  • skleničky

Oplachování před mytím

Používáte-li výrobcem předepsané tablety do myčky a odpovídající mycí program, není předoplach v dřezu u běžného nádobí potřeba. Je však dobré před vložením do myčky odstranit větší kusy zbytků, aby nezanesly filtr.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Plnění horního patra

Standardně jsou myčky řešeny tak, že menší jídelní, keramické a skleněné nádobí se vkládá do horního patra, takže je oplachováno jako první a nehrozí ušpinění od zanesenějších kusů vespod. Zároveň není omýváno intenzivním tryskáním a tudíž rovnoměrně, takže na skleničkách nezůstanou šmouhy. Sklenice z tenčího skla (na víno či sekt) skládejte dále od sebe, aby se nedotýkaly a vzájemně na sebe nenanášely nevzhledné pruhy. Do horního patra je možné vkládat také menší plastové misky, před zapnutím programu se však ujistěte, že je pro ně mytí v myčce vhodné.

Plnění spodního patra

Do nižšího patra patří velké kusy nádobí, jako jsou talíře či hrnce. Nádobí vždy skládejte tak, aby se nedotýkalo a proudění vody bylo možné po obou stranách. Zároveň zkontrolujte, že rozstřikovací ramena v jejich úrovni nic neblokuje, jinak nebudou správně rotovat a mýt rovnoměrně. U nádob na vaření je rovněž potřeba se přesvědčit, že je možné je v myčce mýt.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Příbory a kuchyňské náčiní

Příbory mají svůj separátní koš, do kterého se odkládají. Stejně tak kuchyňské náčiní – někdy jsou řešeny jako společné, někdy oddělené – záleží na konfiguraci myčky. U obou typů vždy zkontrolujte, že neblokují rozstřikovací ramena (spodní a horní).

Vykládání myčky

Po mytí myčku ihned otevřete, aby se odpařila přebytečná voda. Následně vykládejte nejdříve ze spodního patra – při odsunutí horního patra může dojít ke skapávání vody a tím k vytvoření šmouh na nádobí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články