Kdy sklízet cibuli a jak ji správně skladovat, aby vydržela po dlouhou dobu

                   

Aby byla cibule čerstvá, nezplesnivěla a vydržela do jara, je potřeba ji včas sklidit a správně skladovat. Přibližná doba růstu cibule je asi 80 dnů od výsadby. Co se týká sklizně, neexistuje v podstatě její konkrétní datum. Než cibuli z půdy vyjmete, měli byste se zaměřit na tyto náležitosti, které vypovídají o zralosti cibule.

Známky zralosti cibule

Než se odhodláte ke sklizni cibulové úrody, všímejte si těchto znaků:

  • nažloutlé slupky již opadly na zem
  • stonek je tenký a suchý
  • slupka je zlatavé barvy
  • cibule již získala standardní velikost a vyčnívá ze země

Jak a kdy sklízet cibuli?

Ke sklizni cibule si vyberte slunečný a teplý den, kdy půda na zahrádce bude suchá. V případě, že je zemina až příliš tvrdá, použijte k vyjmutí cibule různé zahradnické náčiní, jako lopatku, či rýč. Pokud zaznamenáte cibule poškozené na povrchu, měli byste je ihned zpracovat. Takové nejsou vhodné k sušení a skladování. Po sklizni jednotlivé cibule očistěte důkladně od půdy a uložte na zahradě vedle sebe tak, aby dobře prosychaly (na 1 až 2 dny). Také sledujte počasí, mělo by být skutečně teplé a suché. Po zhruba dvou dnech vezměte sklizené cibule na dobře větranou půdu a tam je pověste, aby dokonale doschly.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Skladování cibulí

V dalším kroku odstraňte vrchní tenké slupky a stonek odřízněte tak, aby zůstal jen 12 cm dlouhý. Tímto krokem snížíte pravděpodobnost proniknutí patogenu do cibule. Z jednotlivých cibulových stonků můžete rovněž splést cop a cibule pověsit na hřebík, či háček. Možností je vložit cibuli i do prodyšných sítěk. Pravidelný přísun vzduchu zabrání tvorbě plísní. V případě, že nemáte kam sklizeň pověsit, můžete cibulové hlavy jednoduše uskladnit i do dřevěné bedny, která také umožní vzdušnost. Ke skladování vyberte ideálně místnost chladnou a temnou jako je sklep, nebo spíž.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články