I váš trávník může být bujný jako z pohádky. Poznejte 6 tipů a všichni sousedi budou závidět

                   

Anglický trávník je mezi milovníky zahradní romantiky pověstný. Je tak hebký a měkký, že na pohled i na dotek připomíná koberec. A jak dosáhnout stejného efektu i v českých podmínkách? Klíčem k úspěchu je správná péče. Těchto šest důležitých bodů vám s ní pomůže.

Sekání jako alfa a omega úspěchu

Dobře provedené sekání trávníku je v celé rovnici péče tím nejdůležitějším. Stimuluje trávu k bujnému růstu a zároveň se stará o to, aby se stébla nadměrně neničila. Frekvenci sekání přizpůsobte danému měsíci a tempu, jakým tráva na vaší zahradě roste. V době největšího rozmachu travních stébel vytáhněte sekačku ze zahradního domku alespoň jednou týdně. A kdy začít?

iZdroj fotografie: Pixabay

První sečení se vždy provádí v dubnu (samozřejmě za příznivého počasí), poslední pak přichází na řadu během podzimu (asi v polovině října). Ovšem pamatujte si, že v případě čerstvě založeného trávníku je nutné s jeho kosením počkat až do doby, dokud tráva nedosáhne 8–10 centimetrů výšky. První sečení provádějte na délku 5,5–6 cm. Později je možné trávník sekat i na výšku 4–4,5 cm.

Jak je to se zálivkou?

Všeobecně platí, že méně bývá více. Na každodenní zálivku tedy zapomeňte. Během nejteplejších dnů trávník vydatně zalévejte nejlépe každé 2–3 dny. Častější zálivka dává prostor hnilobě a dalším nemocem. A smysl nemá ani jemné kropení – voda totiž nebude mít šanci proniknout skrz spleť kořenů do hlubších vrstev půdy, což podpoří růst mechu a mělce kořenících plevelů. Čerstvě založené trávníky však mají výjimku.

iZdroj fotografie: Freepik

Ty je totiž nutné během prvního měsíce zavlažovat alespoň jednou denně. A ve které denní době k tomuto kroku přistoupit? Nejlepší je dopřát zahradě zálivku ráno nebo večer. V ostatních částech dnech se vlivem slunce voda z rostlin odpařuje příliš rychle. Navíc může dojít ke spálení jemných stébel či svrchní části kořenů.

Na jaře se spolehněte na provzdušňování

Žádný dobře opečovávaný trávník se bez tohoto kroku neobejde. Jarní provzdušňování trávníku alias vertikutace je zkrátka nezbytností, pokud chcete travní drn po tuhé zimě osvěžit. Nejdříve trávník dobře vyčistěte – sesbírejte všechny větve a odpadky a důkladně vyhrabte zaschlá stébla trávy.

iZdroj fotografie: Pixabay

Poté za pomoci vertikutátoru trávník provzdušněte (narušíte tak půdu do hloubky 3–5 mm). Tímto způsobem se opravdu snadno zbavíte odumřelých zbytků trávy, plsti a mechu. Trávník tak do jara vystartujte s optimálními podmínkami pro růst. Vertikutaci je ovšem vhodné provést i na podzim, a to před posledním sečením.

Nezapomeňte na správné hnojení

Dobře opečovávaný trávník potřebuje také pravidelně přihnojovat, a to nejlépe 2–3krát ročně. Jarní hnojivo by mělo obsahovat velké množství dusíku, ten totiž dokáže stimulovat jednotlivé rostlinky k růstu. V létě použijte komplexní hnojivo s vyváženým obsahem živin a na podzim dopřejte stéblům přípravky bohaté na fosfor. Tím trávu posílíte a umožníte jí přežít zimu. Hnojivo aplikujte po sekání a shrabání sena.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zbavte se úporných plevelů

V kvalitně založeném trávníku se žádné plevely nevyskytují. Čas od času ovšem může dojít k výjimce. V našich podmínkách nám radost z úspěchu kazí především jetel, sedmikrásky nebo pampelišky. U menších trávníků je možné tyto nežádoucí návštěvníky odstranit ručně, ale na velkých plochách bude nutné sáhnout po selektivních herbicidech.

Péči si zaslouží i řidší trsy

Je zcela přirozené, že se na některých místech trávník napoprvé neuchytí. V takovém případě tato místa opatrně dosejte a trávník řádně zavlažujte. S hnojením je vhodné počkat nejlépe do chvíle, kdy nové rostlinky dorostou do výšky alespoň 5 centimetrů. Sáhnout můžete po komerčních přípravcích, ale také po popelu ze dřeva. Ten totiž travnímu drnu neobyčejně svědčí.

Jak na vertikutaci a obnovu trávníku
Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články