Chcete mít příští rok dvojnásobnou sklizeň rybízu? Hned po sklizni udělejte jednoduché kroky s každou rostlinou, nic víc

                   

Nezáleží na tom, jestli na zahradě pěstujete rybíz černý (Ribes nigrum) nebo rybíz červený (Ribes rubrum). Oba druhy (rybíz bílý je vlastně odrůdou toho červeného) si po odplození zaslouží naprosto stejnou péči. Pokud ji nezanedbáte, budou dalším rokem plodit jako zběsilé. A na co se tedy soustředit? Důležitý je správný sestřih, zálivka, úprava půdy a hnojení (nejlépe přírodními prostředky) v té správné koncentraci.

Nové výhonky potřebují dobré zázemí

Na konci prázdnin samozřejmě ještě nemusíme přistupovat k přípravě rostlin na zimu, ovšem správná péče je i přesto nutná. Rybízové keře tak získají sílu k vytvoření nových výhonků pro další letní sezónu. Pro začátek je nutné provést prořez poškozených, nemocných a starých výhonů. Vyplatí se používat dezinfikované nůžky, vyhnete se tak nechtěnému zanesení infekce do rostlinného pletiva. Odstraňte také všechny přebytečné výhonky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zahuštění keřů totiž úrodě také neprospívá, nedostatek světla a zvýšená vlhkost uvnitř keře vede často k rozvoji houbových chorob. A jak na správný sestřih? Jednoleté výhonky rybízu zkraťte přibližně o 8 cm, větve ležící na zemi pak odstraňte úplně. A soustřeďte se i na likvidaci těch starých, které ztrácejí plodnost. I když jeden výhon může plodit až sedm let, maximum úrody vám vydá jen do 5. roku.

Omlazený keř dává lepší úrodu

Prořezáváním se rybízový keř vlastně omlazuje a díky tomu může nasměrovat veškerou svou sílu na obrážení a tvorbu nových výhonů. Obojí skvěle přispívá k bohaté sklizni lahodného ovoce v příští sezóně. Proto je v tuto chvíli velmi důležité i zalévání. Protože i když se růst nadzemních částí téměř zastaví, pro kořeny to rozhodně neplatí. Půda tedy musí být vlhká nejenom na povrchu, ale i hluboko u kořenů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zejména kořenový systém černého rybízu vyžaduje časté a hojné zalévání, koření totiž velmi mělce. Každý týden mu proto dopřejte 3-4 litry nejlépe teplé vody, a to až do příchodu mrazů. U červeného rybízu je možné množství vody v zálivce snížit na polovinu. Pokud si chcete být jistí, že se ke kořenům rybízu dostane maximum vody, vytvořte okolo něj zavlažovací prstenec.

Nezapomeňte ani na uvolnění půdy

Jen se stříháním a dobrou zálivkou si však nevystačíte. Důležité je také uvolnění půdy a její dobré mulčování. Uvolnění půdy (tedy její okopání) zvyšuje přísun kyslíku ke kořenům, které mohou rychleji a silněji růst. Mulč pak pomáhá v půdě zadržovat dostatek vody, aby rostlina nikdy netrpěla žízní. Můžete použít vrstvu pilin, slámy, listí, posekanou a zavadlou trávu apod. Ale pozor – některým škůdcům slouží mulč i k přezimování.

iZdroj fotografie: Pixabay

Na podzim je tedy nutné tento materiál odstranit (spolu se škůdci, kteří se v něm už stihli usadit) a nahradit ho vrstvou chvojí. To je důležité zejména u mladých rostlin, které ještě nedokážou dobře snášet velké mrazy. Starší keře již chvojím obkládat nemusíte. Všechny rostliny bez rozdílu však v bezmrazých dnech zalévejte. Vyplatí se vám to. Stačí jedna nebo dvě konve na jeden keř, zabráníte tak uschnutí rostlin.

Vsaďte i na správné hnojení

Všechna péče by však byla k ničemu, kdybychom rybíz také řádně nepohnojili. Receptů je několik, stačí si tedy vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. A na co tedy vsadit? Jednou polévkovou lžíci superfosfátu smíchejte se stejným množstvím síranu draselného a popelem ze dřeva. Rozmíchejte v deseti litrech vody a pohnojte rybízové keře.

iZdroj fotografie: Pixabay

Použít lze ale i zákvas ze slepičího trusu. Jeden díl slepičího hnoje zalijte dvanácti díly vody a nechte nejméně týden odstát. Poté přeceďte a zřeďte 10 litry vody. Ke každému vzrostlému keři použijte jeden litr tohoto hnojiva. Aplikujte ho vždy na vlhkou půdu, aby nedošlo k poškození kořenů. A pokud se potýkáte se žloutnutím listů, použijte na ně hnojení obsahující železo v chelátové vazbě.

Zaměřte se i na nebezpečné škůdce

Posledním krokem je pečlivé ošetření rybízu proti škůdcům. Proti houbovým chorobám použijte postřik z jódu a vody (do 10 litrů vody nakapejte 15-20 kapek jódu). Půdu pak prolijte 1% roztokem manganistanu draselného. Ten ji skvěle dezinfikuje a postará se o to, aby v ní před zimou žádné zárodky škůdců ani chorob nepřežily. Na závěr shrabte i opadané plody a listy a zlikvidujte je. Uvidíte, jak vám na jaře keře krásně obrazí.

Sestřih rybízu je možné provést i na jaře. Seznamte se s rozdíly mezi černým a červeným
Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články