Snad každý z nás má doma nějakou svou oblíbenou pánev, na které se už zub času i časté používání nesmazatelně podepsaly. Obvykle však váháme se s takovým kouskem nádobí rozloučit a místo toho ho stále více a více vymazáváme olejem nebo jinými tuky. Tento postup však bohužel nemívá příliš velký efekt a jídlo se při smažení lepí stále víc. Jak si tedy s takovým problémem poradit? Bude se vám hodit olej a sůl.
Jak vyčistit teflonovou pánev solí
Při omývání nepřilnavých povrchů je nutné důsledně dbát na to, abychom je nijak nepoškrábali. Ale ani ty nejopatrnější hospodyňky takovému poškození zabránit nedokážou, protože teflon i jiné nepřilnavé materiály časem zestárnou. Ovšem pomoci vám proti tomu může obyčejná sůl. Musíte ji ovšem používat správně, protože jinak si své oblíbené nádobí spíše poškrábete a znehodnotíte. Rozhodně tak nesmíte pánev solí drhnout.
Místo toho nalijte do pánve šálek vody a v ní rozpusťte dvě polévkové lžíce soli. Pánev postavte nad zdroj tepla a počkejte, dokud voda nezačne vřít. Vše pečlivě hlídejte. Tekutinu občas zamíchejte (aby se sůl rozprostřela po celém povrchu pánve) a čekejte na okamžik, kdy se voda téměř zcela odpaří. Jakmile se to stane, nastavte si na kuchyňském časovači 2–3 minuty a ještě vařte. Na konci vám zbude jen solná krusta.
Obnovte nepřilnavost pánve olejem
Sůl nakonec z nádobí dobře omyjte pod tekoucí vodou a pánev osušte. Gratulujeme. Právě jste úspěšně dokončili první krok. Ovšem v ošetření pánve je třeba ještě pokračovat. A to tak, že do pánve nalijete 2–3 lžíce obyčejného oleje a znovu ji zahřejete. Ovšem nelijte olej jen na dno, ale za pomoci kroužení nebo štětce jím pečlivě pokryjte celý vnitřek pánve. Jakmile se z oleje začne kouřit, snižte teplotu na minimum a počkejte ještě 10–15 minut.
Ochrana pánve až na 3 měsíce
Následně olej nechte vychladnout a omyjte ho saponátem. Čistá a vysušená pánev bude nyní dokonale nepřilnavá. Podle intenzity používání jí tato vlastnost vydrží asi 1–3 měsíce. Jakmile se jídlo opět začne k jejímu dnu lepit, stačí celý postup zopakovat a můžete si znovu užívat ničím nerušenou přípravu jídla. Tento postup funguje na všechny druhy pánví – od těch běžných palačinkových až třeba po asijský wok.
Dobré tipy pro údržbu pánví
Chcete prodloužit životnost nádobí, které už máte doma? Pak se inspirujte několika jednoduchými postupy. V první řadě nikdy nevkládejte pánve do sebe. V ideálním případě je zavěste, ale pokud to nejde, vložte mezi ně alespoň papírové ubrousky. Mimochodem – věděli jste, že očko na konci držadla pánve k zavěšení primárně neslouží? Ve skutečnosti do něj můžete pohodlně odložit vařečku mezi mícháním jídla.