Růže šípková (Rosa canina) roste na našich mezích a stráních velmi hojně. V létě dokáže zaujmout svými vonnými květy, na podzim pak nabídne množství lákavě červených plodů, plných vitamínů a dalších cenných látek. Rozhodně však není pravdou, že jiné druhy šípků sbírat nelze. Naopak. Leckdy jsou totiž k jídlu i ty, které vám rostou na zahradě jako okrasná rostlina. A jak rozeznat jedlé od nejedlých a správně je zpracovat?
Zjistěte, kdy sušit šípky
Sběr správně zralých šípků se obvykle provádí (podle počasí) od poloviny září do první poloviny října. V tomto období jsou totiž tyto lákavě zbarvené plody zcela zralé, chutné a obsahují největší množství živin. Jde zejména o vitamín C a vitamíny B a K, ale nesmíme zapomenout ani na hořčík, fosfor a vápník. V menším množství v nich pak lze najít i vlákninu, sodík, zinek, lutein či některé prospěšné kyseliny (např. listovou).
Sběr šípků má mnoho podob
V zásadě lze na našich stráních a zahradách najít dva druhy šípků: masité a protáhlé. Mezi nejznámější jedlé druhy patří:
- růže dužnoplodá (Rosa villosa pomifera)
- růže svraskalá (Rosa rugosa)
- růže šípková (Rosa canina)
První dva druhy vám nabídnou spíše šípky velké a masité, vhodné na výrobu džemů a kompotů, drobnější růže šípková je vhodná spíše k sušení a k přípravě nálevů, čajů a odvarů. Šípky musí být na dotek ještě mírně tvrdé (pokud se vám pod rukama propadnou, pak jsou přezrálé a hodí se už jen na marmeládu), bez viditelného poškození nebo chorob. Pokud přejdou mrazem, lze je použít už jen na tepelné zpracování.
Jak sušit šípky, aby nám prospívaly
Myslete na to, že stopku není nutné odlamovat, naopak. Pokud to neuděláte, pak šťáva zůstane uvnitř a s ní i mnoho cenných látek. Šípky omyjte a nechte asi hodinu uschnout. Poté je sušte na novinách, na dobře větraném místě, ale vždy ve stínu. Můžete také použít sušičku a pro urychlení celého procesu je překrojit na polovinu. Nakonec je uskladněte do dobře uzavíratelné nádoby do temna a chladu.
Abyste zabránili degradaci vitaminu C během sušení a skladování, nikdy šípky nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Dbejte rovněž na to, aby v místnosti nebylo v ovzduší příliš mnoho vlhkosti. Délka sušení šípků závisí na použité metodě i okolních podmínkách. Nejdéle to trvá při přirozeném sušení, kdy budete pro kompletní usušení plodů potřebovat 14 až 28 dní. Sušení v sušičce nebo troubě pak trvá maximálně 5 hodin.
Šípková marmeláda a jak na ni
Šípky omyjte nebo pro ještě lepší očištění namočte do horké vody po dobu 15-20 minut. Do vody lze přidat cukr, aby plody postupem času mírně zesládly. Po namočení je nechte 50-60 minut dobře oschnout na suchém a tmavém místě a na závěr je osušte papírovými ručníky. A jaké množství ingrediencí budete potřebovat?
- 400 gramů čerstvých šípků
- 2 kyselá jablka
- 150 gramů krystalového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
Z každého šípku ořízněte černý konec a poté ho nakrájejte na čtvrtiny. Odstraňte semínka a vnitřní chloupky a takto ošetřené šípky vložte do hrnce. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Přidejte k šípkům a zalijte vodou. Vařte, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté přidejte cukr a citronovou šťávu a za stálého míchání opatrně zahřívejte na mírném ohni 30 minut. Poté šípkovou marmeládu přeceďte přes husté síto, přiveďte ještě jednou k varu a přelijte do sklenic.