Věci, které byste měli doma pravidelně čistit při chřipkové epidemii

                   

Chřipkové vlny přicházejí každý rok. K těm letošním se navíc přidala nová hrozba v podobě pandemie koronaviru. Nutným opatřením je důsledné dodržování hygieny. Co všechno byste měli vydezinfikovat či jinak vyčistit hned po uzdravení nemocných členů rodiny?

1.     Telefon

Do styku s ním přicházíme v průběhu celého dne. Pokud nastane izolace od okolního světa způsobená nemocí, je mobil hlavním prostředkem spojení mezi námi a našimi přáteli. Právě to dělá z jeho displeje místo, na kterém se hromadí velké množství bakterií. Nejen v období chřipek (či během pandemií jiných virových onemocnění) je tudíž nutné povrch těchto chytrých zařízení pravidelně dezinfikovat.

2.     Ovladač na televizi

Chřipka je vyčerpávající. Veškeré aktivity, které pomohou nemocnému se alespoň trochu odreagovat, se tak zúží na ty nejméně náročné. Mezi ně patří i sledování televize. Jedním z našich věrných společníků se tak často stává dálkový ovladač. Proto je vhodné hned po uzdravení jeho povrch důkladně vydezinfikovat.

3.     Koupelnu

Po překonání chřipkového onemocnění vydezinfikujte také koupelnu. Respektive ty její části, které využíváte nejčastěji – sprchu (vanu), toaletu a umyvadlo. Právě tam mohou pozůstatky virů nejčastěji přetrvávat.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

4.     Zubní kartáčky

S prostředím našich úst jsou v úzkém kontaktu dvakrát denně. Kartáčky se tak stávají místem, kde bakterie nacházejí svá dlouhodobá útočiště. V průběhu onemocnění se k nim mohou přidat i viry. Proto kartáček pravidelně obměňujte (nejlépe každé 2 měsíce) a myslete na to, aby ten váš nebyl v blízkosti kartáčků nemocných členů vaší rodiny.

5.     Plyšáky a další oblíbené hračky

Oblíbení plyšáci poskytují nemocným dětem formu zábavy. V mnoha případech se stávají dočasnou náhradou za kamarády, kteří za nimi nemohou. I zde je tedy hygiena důležitá. Po uzdravení dítěte poskytněte jeho oblíbeným plyšákům zážitek v podobě pobytu v pračce. Vydezinfikujte i povrch hraček z plastu či jiných tvrdých materiálů.

6.     Kuchyň

Kuchyň je obecně hojně využívaným místem, tudíž její pravidelná dezinfekce by měla být samozřejmostí. V období chřipky to platí dvojnásob. Pravidelně obměňujte také utěrky, houbičky na mytí nádobí a další pomůcky tohoto typu.

7.     Povlečení a pokrývky

Měkké povrchy představují pro bakterie a viry útočiště, v nichž jsou schopné přežít skutečně dlouho. A co víc – onemocnění se takto mohou přenášet na ostatní lidi, kteří s danou peřinou, polštářem či dekou přijdou do styku. Z toho důvodu všechno své ložní prádlo a další přikrývky po uzdravení vyperte. A to nejlépe na vyšší teplotu, než kterou perete za běžných okolností. Pokud jste majiteli přikrývky, kterou není vhodné prát, umístěte ji do plastového pytle. Ten utěsněte natolik, aby se do něj nedostal žádný vzduch. Takto přikrývku ponechejte den až dva. Viry se, lidově řečeno, udusí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články