Hlavní pravidla skladování mrkve. Nehnije a udrží všechny vitamíny až do jara

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Mrkev je plná zdravých vitamínů a minerálů. Rozhodně bychom ji měli jíst co nejčastěji. Abychom si ji ale mohli dopřávat, je potřeba mít ji neustále v zásobě. Ten, kdo si někdy vypěstoval vlastní mrkev, ví, že je mnohem chutnější, než mrkve kupované. A příští rok si můžete vysadit mrkve o to více, protože budete vědět, jak ji správně skladovat, aby vám vydržela uložena až do jara.

Kontrola kvality mrkve

Mrkev ke skladování musí být v perfektní kvalitě. Jakékoli známky poškození (ať už useknutý kousek mrkve, nebo jen nakrojená slupka) mohou způsobit pozdější hnilobu – a to nejen této jedné mrkve, ale i dalších uskladněných mrkví. Poškozené mrkve dejte do lednice a spotřebujte nejdříve. Pochybujete-li o zdraví mrkve, rozhodně ji neskladujte.

Příprava mrkve ke skladování

Mrkev, kterou chcete skladovat, musíte přetřídit a její povrch osušit. Aby déle vydržela, zastříhněte její zelené listy a teprve poté uložte do sklepa. Ve sklepě samotném musíte místo na mrkev připravit ještě před sklizní mrkve. Sklep vyčistěte od odpadu z minulého roku a vyneste taktéž všechnu loňskou zeleninu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Vlhkost je důležitá

Monitorujte stav vlhkosti vzduchu v místnosti. Vlhkost by měla být 90-95 % a příznivá teplota skladování by měla být -2 .. + 2 stupně.

Způsoby skladování mrkve

Mrkev můžete skladovat několika různými způsoby. Zde je jejich výčet:

  • Vezměte dřevěné krabice a vložte do nich mrkev.
  • Můžete jej uložit do jehličnatých pilin a proložit je vrstvami mrkví.
  • Vezměte cibulové slupky a smíchejte je s mrkví. Poté vše vložte do pytlů, aby mrkev nehnila.
  • Smíchejte křídu a písek, poté mrkev složte ve vrstvách a posypte ji touto směsí.

Mrkev neskladujte v blízkosti jablek, protože jablka mohou dodat mrkvi svou vůni. Navíc jablka, jak postupně zrají, uvolňují plyn, který nutí rychleji zrát také mrkev. To způsobuje snížení její životnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články