Krájení cibule je v kuchyni nezbytností. Téměř žádné vaření se bez nasekané cibule neobejde. Bohužel ale je to zároveň činnost, do které se neradi pouštíme nejen proto, že se nemůžeme zbavit zápachu z našich rukou, ale protože u toho uroníme potoky slz. Naštěstí známe efektivní triky, jak u krájení cibule už nespustit ani jednu slzu.
Proč nás cibule nutí plakat?
Krájením cibule porušujeme její buňky a šťáva, která z ní vytéká, postupně uvolňuje látky, které se společně s vlhkostí ve vzduchu a v našem oku transformují na:
- Propanol
- Sirovodík
- Kyselinu sírovou
Všechny tyto složky dráždí naše slzné kanálky a nutí je produkovat slzy.
Potápěčské nebo lyžařské brýle
Ano, je to tak. Víme, že to zní úsměvně, ale skutečně to funguje. Sice budete tak trochu vypadat jako blázen, jen si to představte, jak stojíte u kuchyňké linky s nožem v ruce s potápěčskými brýlemi na očích, ale nebudete plakat. Už nikdy. Možná ale bude brečet smíchy zbytek rodiny. To je ovšem riziko, které stojí za to podstoupit.
Oheň
Před krájením cibule si na kuchyňskou linku postavte svíčku nebo si položte prkénko s cibulí do blízkosti zapnutého hořáku u sporáku. Oheň způsobí, že se vůně cibule nedostane do vašich očí. Podobně funguje i vařící voda v kastrůlku ohřívaná na sporáku.
Spusťte digestoř
Digestoř je v kuchyni velikým pomocníkem. Dokáže odsát veškeré zápachy z vaření, takže proč s ní nezačít hned u prvního kroku, jakým je právě krájení cibule. Zápach z cibule vcucne ještě dříve, než se vám dostane do očí.
Pískejte si
Udělejte si z krájení cibule radost. Zapískejte si nějakou veselou melodii. Proudem vzduchu z vašich úst odeženete výpary z cibule.
Ocet
Namočte prkénko, na kterém budete krájet cibuli, do octa. Ocet neutralizuje enzymy, které způsobují vznik dráždivých látek v cibuli, a vy nebudete plakat. Do octa můžete ponořit i nůž.