Bramborový vývar a banánová slupka jsou nejlepší přírodní hnojiva pro pokojové rostliny

                   

Máte pocit, že vaše pokojovky zrovna neprospívají? Možná jim chybí některé důležité látky, které by si jinak získaly ze zeminy. Jsou-li ale v květináči, je potřeba je doplnit uměle. Nemusíte nicméně kupovat drahá hnojiva, vystačíte si se surovinami, které máte doma. Jedná se většinou o odpadní produkty, takže neutratíte ani korunu navíc.

  • Banánové slupky
  • Cukr
  • Voda z brambor
  • Kávová sedlina

Banánové slupky

Banánové slupky si jemně nasekejte a usušte. Při přesazování rostlin pak do zeminy přimíchejte vrstvu sušených banánových slupek. Sušený banán také můžete rozdrtit v mlýnku na kávu a hnědý prášek můžete před zaléváním nasypat do květináče. Toto banánové hnojivo je vhodné pro kvetoucí rostliny, zejména dobře na něj reagují růže, které pak mají bohaté kvetení.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Cukr

Před zaléváním přidejte do květináčů 1 čajovou lžičku cukru. Cukr se štěpí na glukózu a fruktózu, přičemž glukóza v rostlinách plní dvě důležité funkce. Především slouží jako stavební materiál těla rostlin a také je odpovědná za všechny důležité procesy jako je stavba tkání, absorpce živin apod.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Voda z brambor

Rostliny milují škrob. Proto když vaříte brambory, schovejte si vodu, která po nich zůstane v hrnci. Tu nechte zchladnout a pomocí ní zalévejte rostliny alespoň jedenkrát do týdne. Díky škrobu může rostlina střádat energii na horší časy. Pokud tedy bude takto připravená, snadno přežije i období, kdy ji zapomenete zalít, nebo kdy už netrpělivě čeká na přesazení.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Káva

Přidejte použitou kávovou sedlinu do půdy pro pokojové rostliny. Kávová sedlina totiž obsahuje hodně dusíku, který rostliny nezbytně potřebují ke svému zdravému růstu. Po přidání kávy je lepší rostlinu příliš nezalévat, aby byl dusík rovnoměrně distribuován do všech částí rostliny. Kávu můžete přidávat pravidelně, ale vždy nechte rostlině alespoň měsíc v roce čas, kdy je zcela bez hnojení.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články