Rukolu za oknem vypěstujete i během té nejtřeskutější zimy. Díky našim tipům bude ještě šťavnatější než z obchodu

                   

Rukola je velmi oblíbená bylinka, známá především z italských receptů. Říká se jí také roketa a málokdo ví, jak snadné je ji vypěstovat i na okenním parapetu. Inspirujte se našimi tipy. Postupujte podle několika jednoduchých kroků a na konci svého snažení získáte skutečně královskou sklizeň.

Vyberte si ta správná semena

Myslete na to, že jde o základ úspěchu. Ideální semena musí být čerstvá s neporušeným obalem a rozhodně ne s prošlým datem trvanlivosti. Jejich obal musí být opravdu zcela neporušený, tedy bez jakýchkoli trhlin a promáčklin. Cena za balení semen rukoly se pohybuje doslova v desetikorunách, takže se nemusíte bát vysoké počáteční investice.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Výběr půdy a příprava setí

Dařit se jí bude i u vás za oknem, pokud jí dopřejte ty správné podmínky. Myslete na to, že roketa alias rukola preferuje neutrální nebo mírně alkalické půdy. Nesvědčí jí tedy substrát s příměsí rašeliny. Nejnižší teplota, při které tato zelenina spolehlivě klíčí, je 9–10 °C. Můžete ji tedy pěstovat třeba i v zimní zahradě. Nezapomínejte však, že optimum začíná na 16 °C. Je-li chladněji, bude se vyvíjet pomaleji.

  • Nejnižší teplota pro klíčení rukoly je 9–10 °C.
  • Ta optimální začíná na 16 °C.
iZdroj fotografie: Pexels

Příprava semen rukoly pro setí

Tato středomořská kráska je opravdu nenáročná, takže nevyžaduje žádné speciální zacházení. Semena vysejte na navlhčený substrát ve vzdálenosti asi 2 cm od sebe. V případě potřeby je zakryjte fólií, teplota zeminy se zvýší a rukola vyklíčí rychleji. A kdy ji budete sklízet? Opravdu brzy. S radostí vám totiž prozradíme, že ty nejlepší listy budete mít k dispozici za 30–50 dní.

Pokud však chcete, aby byly listy rukoly skutečně co nejkřehčí, musíte vzrostlé rostlinky během této doby jednou zredukovat, a to tak, aby od sebe ty nejvyvinutější rostly ve vzdálenosti 20–30 cm. Zbylé jednoduše zpracujte už teď. I když velmi mladé lístky nemívají tak výraznou chuť, přesto se jejich konzumace vyplatí.

Také doma pěstujete bylinky na parapetu, nebo sázíte na ty z obchodu?

Nechutná vám rukola kvůli své mírně nahořklé chuti? Připravte si zálivku s medem a určitě svůj postoj přehodnotíte
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články