Nalaďte se na zimu s tímto voňavým vánočním čajem. Za čtvrt hodinky přípravy si pochutnáte lépe než na směsích z obchodu

                   

Vánoce se již nezadržitelně blíží – tak proč se tak trochu nenaladit na vlnu sváteční nálady? Nepotřebujete k tomu žádná komerční lákadla. Místo toho vsaďte na lahodný čaj, který voní i chutná typickým kořením Vánoc. Najdete v něm hřebíček, badyán a spoustu dalších laskomin.

Tradice vánočních čajů u nás

Není to tak dlouho, co byl tradičním nápojem jen čaj ovocný – nejlépe pečený, který připravovaly naše babičky ze všeho, co jim na podzim přišlo na zahrádce pod ruku. I ten samozřejmě voněl kořením, ovšem pokud si chcete připravit tradiční kořeněný čaj tak, jak se pije například v Asii, pak vyzkoušejte náš recept. Jeho úžasná vůně vás dozajista okouzlí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Recept na tradiční vánoční čaj

Stačí si vzít k ruce několik druhů koření, smíchat je v tom správném poměru a povařit. Ale pozor, vždy si pohlídejte kvalitu surovin. Například u skořice se dívejte na to, jaký druh kupujete. Klasická kasie alias čínská skořice je sice o něco levnější, ovšem ani zdaleka není tak dobrá jako pravá cejlonská skořice. A co dalšího ještě budete potřebovat?

  • 500 ml vody,
  • 350 gramů cukru,
  • 2 polévkové lžíce semínek fenyklu,
  • 1 svitek skořice,
  • 1 polévkovou lžíci hřebíčku,
  • 1 kávovou lžičku badyánu,
  • 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru,
  • 1 polévkovou lžíci tobolek kardamomu,
  • 1 kávovou lžičku celého nového koření.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak na přípravu vánočního čaje

Nejdříve si všechno koření dobře podrťte v hmoždíři. Dejte do něj 2 polévkové lžíce semínek fenyklu, přidejte 1 svitek skořice a ještě jednu polévkovou lžíci hřebíčku a drťte. Jakmile máte v hmoždíři nadrcené kusy, přidejte k nim 1 kávovou lžičku badyánu, 1 polévkovou lžíci tobolek kardamomu a 1 kávovou lžičku celého nového koření. Vše opravdu důkladně podrťte.

V hrnci zahřejte 500 ml vody, rozpusťte v ní 350 gramů cukru, přidejte podrcené koření a 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru. Vařte 10–15 minut (počítejte od doby, kdy voda začne vřít). Odstavte z plotny, nechte dalších 15 minut louhovat a poté přeceďte. Tradiční kořeněný vánoční čaj nejlépe chutná s mlékem.

Vyzkoušíte tento adventní recept také, nebo dáváte přednost třeba dobrému svařáku či horké medovině?

https://youtu.be/YD4be_1xSSY
I další kuchyňské koření má zajímavé účinky na naše zdraví. Víte, co pro vás může udělat třeba bobkový list?
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články