Jakoukoliv lahev vína vyhladíte na optimální teplotu do 15 minut. Vinař radí fintu s mrazákem

                   

Někdy se plánování rodinné oslavy nebo večírku s přáteli zkrátka a dobře tak úplně nevydaří. A většinou jde o chybu hostitele – je totiž opravdu snadné zapomenout nachystat chlebíčky nebo uložit víno do chladničky. Ovšem zatímco z prvního přešlapu vás „vytáhne“ jakékoliv lahůdkářství v okolí, nedostatečně vychlazené víno zachránit nelze – tedy pokud nevsadíte na jeden malý trik.

Chlazení vína v mrazáku je rychlým řešením

Samozřejmě se nabízí strčit celou lahev do mrzáku. Ovšem to není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je totiž velmi snadné přesáhnout povolený limit, který způsobí jediné – víno se přechladí. To se samozřejmě negativně projeví na jeho chuti. Ovšem následky mohou být ještě horší – to pokud lahev jednoduše praskne. Něčemu takovému však můžete účinně předcházet díky šikovnému triku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Budete potřebovat nejen lahev vína a mrazničku, ale také papírové ubrousky. Těch je zapotřebí mít tolik, abyste do nich mohli sklo pohodlně obalit. Ještě předtím je však důkladně namočte, neždímejte a obalte s nimi lahev. To vše vložte do igelitového sáčku a nakonec uložte do mrazničky. A na jak dlouho? Trik s ubrousky působí opravdu rychle – pouhých 7 minut stačí. Vše je samozřejmě počítáno na sedmičkovou láhev vína.

Jak vyčistit skvrny od vína

Párty se vám trošičku zvrhla a doma po ní zůstaly nehezké stopy? Zatočte se skvrnami jednoduchými, ale efektivními způsoby. Rozlité víno nejprve vysušte papírovými utěrkami. Musí být samozřejmě suché. Skvrnu nijak nedrhněte, tento postup totiž způsobí, že se tekutina ještě více vsákne do látky. A to byste docela jistě nechtěli. Poté si vezměte na pomoc oblíbeného kuchyňského pomocníka – sůl.

iZdroj fotografie: Pixabay

A jak na to? Skvrnu od vína jednoduše posypte solí, ale opravdu pořádně. Musí pod bílým nánosem zcela zmizet. Tento solný obal nechte chvíli působit a pokud čistíte opravdu jemné látky, můžete přidat ještě i jedlou sodu. Po několika minutách skvrnu pokapejte trochou citrónové šťávy a nakonec víno z koberce nebo jiné textilie vymyjte minerální vodou, bílým vínem nebo lihovým octem. Všechny možnosti jsou rovnocenné – záleží na tom, co máte po ruce.

Které předměty se vám podařilo polít vínem? A dokázali jste je vyčistit?

Aby mělo víno vždy správnou teplotu, uložte ho do domácí vinotéky – tady je návod na výrobu
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články