3 zlatá pravidla pro přivedení vařených vajec k dokonalosti. Je libo natvrdo, nahniličko nebo naměkko?

                   

Vejce v nejrůznějších podobách jsou oblíbeným pokrmem snad každého z nás. Jsou totiž velice chutná, a navíc obsahují mnoho prospěšných látek, jako bílkoviny, sacharidy nebo riboflavin. Jednou z jejich nejčastějších úprav je vaření, a to natvrdo, nahniličko nebo naměkko. Mnoho z nás se ale během této tepelné úpravy dopouští chyb. Vyzkoušejte tyto tipy, které váš kuchařský um dovedou k dokonalosti.

Ukládejte vajíčka správným způsobem

Abyste v kuchyni dosáhli těch nejlepších výsledků, musíte vejce správně skladovat. Jestliže je chcete uchovat v lednici, vyvarujte se jejích dvířek. Položte je nejlépe někde do zadních prostor, kde je stabilní teplota. Vajíčka ukládejte tupým koncem nahoru, protože právě tam se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Optimální teplota místa uskladnění by se měla pohybovat okolo 5 až 8 °C.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nezapomeňte zkontrolovat jejich čerstvost

Dále byste měli dát pozor na to, aby vaše vejce byla opravdu čerstvá. To znamená, že by měla mít průhledný bílek a kompaktní žloutek. Pokud se o čerstvosti potravin chcete ujistit ještě před rozklepnutím, ponořte je do studené vody. Vajíčka, která vyplavou na povrch, mají již po datu spotřeby.

I minuta navíc nadělá paseku

Vaření vajíček není vůbec složité. Nejprve je nechte ohřát na pokojovou teplotu a poté vložte do vroucí vody po dobu:

  • 10 min pro vejce natvrdo,
  • 7 min pro vejce nahniličko
  • a 5 min pro vejce naměkko.

Po uplynutí výše uvedeného času umístěte uvařené potraviny na pár vteřin pod proud studené vody. Tento krok vám usnadní loupání.

iZdroj fotografie: Unsplash

Výjimkou jsou pak pošírovaná (ztracená) vejce, která se vaří bez skořápky. Postup jejich přípravy je následující:

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s octem v poměru 1 litr na 1 polévkovou lžíci.
  2. Jedno vajíčko rozklepněte do hrnku či misky.
  3. Pomocí lžíce roztočte roztok v hrnci, aby vznikl vír a do jeho středu vyklopte vejce.
  4. Vařte jej přesně 3 minuty a poté vyndejte děrovanou naběračkou.

Na který způsob máte vařená vejce nejradši? A daří se vám vždy dosahovat požadované konzistence žloutku?

Usnadněte si loupání vařených vajec díky této jednoduché technice. Zabere jen několik vteřin
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články