Pečicí papír i alobal jsou vymoženostmi posledních let, naši předkové se bez problémů obešli bez nich. Pro nás je však představa pečení bez papíru a uchovávání potravin bez fólie v dnešní době téměř nemyslitelná. Občas však použijeme bezmyšlenkovitě to, co je zrovna po ruce, a ani nevíme, že to možná neděláme správně.
Zelenina i drůbeží maso chtějí hliníkovou fólii
Hliníková fólie odolává vysokým teplotám. Pokud vaříte zeleninu při teplotách nad 210 °C, doporučujeme použít fólii. Pokud máte po ruce pouze papír na pečení, musíte jej namazat olivovým olejem. Pak bude zelenina šťavnatější a chutnější. Zeleninu můžete do alobalu zabalit, aby byla měkká. Pokud dáváte přednost křupavé úpravě, nezakrývejte.
U drůbeže je nejlepší použít alobal. S jeho pomocí bude maso šťavnaté a bude se péct mnohem rychleji. Doporučujeme dát kuře nebo krůtu na hliníkovou fólii, namazat je rostlinným olejem, potřít kořením a zabalit do další vrstvy fólie tak, aby vznikly dva menší otvory, kterými bude odcházet vzduch. 30 minut před vytažením z trouby fólii odstraňte. Díky tomuto triku bude maso opečené na povrchu, dobře uvařené, ale ne přesušené.
Sušenky a losos preferují pečicí papír, pstruh je lepší z alobalu
U ryb záleží na druhu a na tom, jak ji připravujete. Pokud chcete uvařit lososa nebo pstruha na páře, vložte rybu do „kapsy“ z pečicího papíru, přidejte zeleninu, koření a trochu citronové šťávy. Papír na pečení nedovolí odpařování vlhkosti a pomůže rybám nasát koření. Pokud chcete ryby s křupavou kůží, je lepší je připravovat v hliníkové fólii, která vydrží vysoké teploty.
Sušenky vždy pečte na pečicím papíru. Budou upečené rovnoměrně, nebudou se rozpadat a praskat, naopak budou držet svůj tvar. Pokud se rozhodnete upéct sušenky na alobalu, budou tmavší a ztratí tvar.
Na pečicím papíru pečte také:
- brambory
- dýni
- ovocné záviny (ty z vlhčího ovoce snesou i dvě vrstvy)
Dorty a cukroví pečte zásadně na pečicím papíru, jinak ztratí svůj tvar
Cukráři obvykle k přípravě dortů a dezertů používají předem nastříhaný kruh papíru na pečení, stěny formy vymastí máslem a posypou moukou. Z alobalu mohou na dezertu zůstat nežádoucí záhyby a nerovnosti.
Doporučujeme mít tedy při ruce obě varianty, pečicí papír i hliníkovou fólii, protože využití najdete jak pro jednu, tak pro druhou z nich.