Proč zakopat vejce na zahradě ještě předtím, než do ní vysadíme rostliny

                   

Snad každý zahradník se snaží přijít na to, jak svou zahradu „zatraktivnit“ pro co největší množství rostlinných druhů. Jen málokteré triky jsou však použitelné univerzálně – ovšem o triku s vejci to rozhodně neplatí. Ocení ho všechny rostliny – od těch okrasných až po zeleninu nebo bylinky. A v čem vlastně spočívá?

Hnojení vejci na zahradě

V zásadě nejde o nic složitého. Stačí jen vzít slepičí vejce (mohou být klidně i starší – tedy taková, která se například z obavy o své zdraví obáváte zkonzumovat), lehce je naklepnout a zakopat na záhon. Pokud jsou na něm již umístěny rostliny (např. růže), zakopávají se k jejich kořenům. Jinak je nutné zapustit toto přírodní hnojivo do dostatečné hloubky, aby omylem nedošlo k jeho vykopání během jarních zahradnických prací.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Nedbalá práce se pak v tomto případě nevyplácí ještě z jiného důvodu – kvůli škůdcům. Vejce na zahradě totiž mohou přitáhnout různé predátory, nejčastěji pak kunu. Není náhodou, že se nedoporučuje vyhazovat čerstvé vaječné skořápky na kompost, protože jakmile si jednou tohoto škůdce na zahradu pozvete, už se ho budete jen těžko zbavovat. A mělce zakopaná vejce jsou pro kunu jednou z nejlepších pozvánek vůbec.

Jak mohou zahradě prospět vejce

A proč je vlastně zakopání vajec doporučováno? Jsou totiž zásobárnami bílkovin a mnoha cenných látek. Koneckonců – hnojení vaječnými skořápkami je u nás velmi hojně doporučované a používané. A představte si, kolik živin dodá rostlinám kompletní vejce, plné žloutku a bílku.

Výhodou je také fakt, že zatímco živiny z tekutých částí vajec mohou být skrze kořeny vstřebávány prakticky okamžitě, výživové látky ze skořápek se budou uvolňovat postupně. Jde tedy o dlouhodobé hnojení, díky němuž si později v sezóně vystačíte už jen s lehkým přihnojováním. A opravdu stačí jen vejce zakopat na záhonku.

Kdy použít hnojení skořápkami

Vaječné skořápky se hodí pro zahradu především ve chvíli, kdy jí dominuje zásaditá půdní reakce, tedy hodnoty pH 7 a výše. Z tohoto důvodu nevyhovují acidofilním rostlinám, jako jsou hortenzie, rododendrony, magnolie, vřesy, kapradiny a azalky. Naopak prospívat budou rychle rostoucím druhům polních a zahradních rostlin, jimž vévodí okurky, zelí, fazole, kapusta a réva vinná.

Vaječné skořápky co do živin obsahují především vápník, hořčík, draslík, fosfor a také železo a sodík. Hořčík je kupříkladu zcela nezbytný pro správné fungování fotosyntézy, fosfor podporuje tvorbu květů a vápník celkově posiluje pupeny a kořenový systém. Hnojení skořápkami se tedy hodí i pro použití v okrasné zahradě, ovšem s výjimkou těchto květin:

  • pelargonie,
  • pivoňky,
  • levandule,
  • břečťan,
  • zvonek broskvolistý,
  • karafiáty,
  • velkokvěté plaménky
  • a kosatce.

Hnojení vodou z vajec

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejde ovšem o jediný způsob, který lze pro péči o rostliny doporučit. Také doma vyléváte vodu, v níž jste předtím uvařili vajíčka? Pak máte na svědomí obrovské plýtvání! Tato voda totiž obsahuje řadu cenných látek, které jinak jen bez užitku skončí v odpadu. Ve hře je zejména vápník, jejž vaječné skořápky obsahují ve velkém množství.

Pokud ho použijete jako výživu pro rostliny, měli byste vědět, že tento minerál je zodpovědný za dobrou rovnováhu pH v zemině. Díky tomu bude rostlina schopna absorbovat mnohem více živin, a to znamená, že se můžete těšit i na její rychlejší vývoj a růst. Ovšem vodu na vaření vajec samozřejmě nesmíte solit a jako zálivku ji použijte až ve chvíli, kdy vychladne.

A které triky znáte pro použití vajec v domácnosti vy?

Naučte se, jak si vyrobit jednoduché hnojivo ze skořápek
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články